HIMMEL UND ERDE

Czyli "Niebo i Ziemia", a tak po naszemu - kaszanka z ziemniakami i jabłkami. Nie tak dawno była u mnie kaszanka z jabłkami, a ostatnio przeglądając starą książkę mojej mamy "Kuchnie świata" znalazłam przepis kuchni niemieckiej i wiedziałam, że prędzej czy później ten przepis wykorzystam.
Od dłuższego czasu kupujemy wędliny u młodego człowieka, który robi je razem z dziadkiem, a w niedzielne przedpołudnia sprzedaje na targowisku "Przy Młynie". Wędliny są naprawdę rewelacyjne (polecam kiełbasę białą surową), a facet ma w sobie to coś, że nawet kiedy mamy zapasy - to on jest w stanie zawsze namówić na jakieś zakupy. Tak właśnie staliśmy się posiadaczami ponad kilograma kaszanki.
Kaszanka z musem jabłkowo-ziemniaczanym - Laura
SKŁADNIKI:
Boczek drobno pokroić i wysmażyć. Dodać cebulkę, oprószyć lekko solą i usmażyć na lekko złoty kolor. Kaszankę podsmażyć ze wszystkich stron w cebulce z boczkiem.
Kaszankę podać obłożoną puree.
W oryginalnym przepisie było więcej ziemniaków, a mniej jabłek. Jednak większa ilość jabłek sprawiła, że puree było lekko kwaskowe i świetnie się komponowało z kaszanką. Mój syn stwierdził, że taki mus mogę robić częściej.
Od dłuższego czasu kupujemy wędliny u młodego człowieka, który robi je razem z dziadkiem, a w niedzielne przedpołudnia sprzedaje na targowisku "Przy Młynie". Wędliny są naprawdę rewelacyjne (polecam kiełbasę białą surową), a facet ma w sobie to coś, że nawet kiedy mamy zapasy - to on jest w stanie zawsze namówić na jakieś zakupy. Tak właśnie staliśmy się posiadaczami ponad kilograma kaszanki.

- 1 kg kaszanki
- 50 dkg ziemniaków
- 75 dkg kwaskowych jabłek
- 1 cebula
- 10 dkg wędzonego boczku (w oryginale słonina)
- sól, pieprz, ewentualnie odrobina cukru
Boczek drobno pokroić i wysmażyć. Dodać cebulkę, oprószyć lekko solą i usmażyć na lekko złoty kolor. Kaszankę podsmażyć ze wszystkich stron w cebulce z boczkiem.

Kaszankę podać obłożoną puree.
W oryginalnym przepisie było więcej ziemniaków, a mniej jabłek. Jednak większa ilość jabłek sprawiła, że puree było lekko kwaskowe i świetnie się komponowało z kaszanką. Mój syn stwierdził, że taki mus mogę robić częściej.