Hekele

Hekele

Hekele to smaczna śledziowa przystawka pochodząca z kuchni śląskiej. Pokrojone solone śledzie, kiszone ogórki i jajko dają coś w rodzaju sałatki, która doskonale smakuje z chlebem. Istnieje też wersja zmielona hekele, która w zasadzie jest po prostu pastą kanapkową. My zjedliśmy hekele na śniadanie i bardzo nam smakowało. Polecam!

Zdjęcie - Hekele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
HEKELE
6 solonych filetów śledziowych,
2 jaja ugotowane na twardo,
2 średnie ogórki kiszone,
1 mała cebula,
musztarda,
pieprz

Śledzie wymoczyć kilka godzin w wodzie, następnie osączyć i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić jajka, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć razem i doprawić wg uznania pieprzem i musztardą.
Hekele warto zrobić poprzedniego dnia i zostawić na noc w lodówce, aby smaki się „przegryzły”.


(przepis od Grumków)


Zdjęcie - Hekele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów