Hekele

                           Kolejny pyszny sposób na śledzika podpowiedziała mi Atinka proponując pyszną pastę z kuchni śląskiej czyli hekele. Bardzo mi posmakowały śledzie w zestawieniu z ogórkiem kiszonym, gotowanym jajkiem i cebulką. Ja potraktowałam je jako sałatkę, pokroiłam na ciut grubsze kawałeczki (ale nie za grube) i jadłam bez pieczywa, ale można tę sałatkę położyć na świeżutki chlebek i będzie także pysznie. Polecam. :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 jaja na twardo

*3 śledzie solone (6 filetów)

*1 mała cebula

*2 kiszone ogórki

*pieprz, musztarda - do smaku

Wykonanie:

Jeśli śledzie sa mocno słone najpierw należy je namoczyć w wodzie. Potem wszystko bardzo drobno posiekać, wsypać do miski. Doprawić musztardą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy. Wstawić do lodówki. Najlepsze jak się przegryzie.

Smacznego :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne muffiny

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pasta z makreli wędzonej z pap…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smażone biale szparagi z sosem…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Jabłko duszone z czerwoną cebu…

figmara figmara
figowe smaki

Białe szparagi z sosem miętowo…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Zawijany śledzik na dipie z cz…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik mojej mamy

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

3

Zapiekanki z pieczarkami i ser…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pyry z wędzonym gzikiem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Młoda kapusta z koperkiem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Kluski śląskie, niezawodny prz…

mieszam mieszam
iwkuchni

1

Kołduny babci Stachy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika