Hekele

                           Kolejny pyszny sposób na śledzika podpowiedziała mi Atinka proponując pyszną pastę z kuchni śląskiej czyli hekele. Bardzo mi posmakowały śledzie w zestawieniu z ogórkiem kiszonym, gotowanym jajkiem i cebulką. Ja potraktowałam je jako sałatkę, pokroiłam na ciut grubsze kawałeczki (ale nie za grube) i jadłam bez pieczywa, ale można tę sałatkę położyć na świeżutki chlebek i będzie także pysznie. Polecam. :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 jaja na twardo

*3 śledzie solone (6 filetów)

*1 mała cebula

*2 kiszone ogórki

*pieprz, musztarda - do smaku

Wykonanie:

Jeśli śledzie sa mocno słone najpierw należy je namoczyć w wodzie. Potem wszystko bardzo drobno posiekać, wsypać do miski. Doprawić musztardą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy. Wstawić do lodówki. Najlepsze jak się przegryzie.

Smacznego :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

1

Pieczony pstrąg na puree z mar…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Zapiekana nadziewana makrela

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Placki z tuńczyka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Sałatka z kaszą bulgur i tuńcz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

3

Pasta kanapkowa tuńczyk & avoc…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dorsz pieczony na jarmużu z rz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Murzin wielkanocny

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

2

Kluski śląskie II

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

4

Kiszka ziemniaczana

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Proziaki

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Kartacze

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Domowy paprykarz szczeciński

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku