Hekele

                           Kolejny pyszny sposób na śledzika podpowiedziała mi Atinka proponując pyszną pastę z kuchni śląskiej czyli hekele. Bardzo mi posmakowały śledzie w zestawieniu z ogórkiem kiszonym, gotowanym jajkiem i cebulką. Ja potraktowałam je jako sałatkę, pokroiłam na ciut grubsze kawałeczki (ale nie za grube) i jadłam bez pieczywa, ale można tę sałatkę położyć na świeżutki chlebek i będzie także pysznie. Polecam. :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 jaja na twardo

*3 śledzie solone (6 filetów)

*1 mała cebula

*2 kiszone ogórki

*pieprz, musztarda - do smaku

Wykonanie:

Jeśli śledzie sa mocno słone najpierw należy je namoczyć w wodzie. Potem wszystko bardzo drobno posiekać, wsypać do miski. Doprawić musztardą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy. Wstawić do lodówki. Najlepsze jak się przegryzie.

Smacznego :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Wątróbka z konfiturą cebulową…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pasta pomidorowa z ciecierzyc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Brukselka z parmezanem i suszo…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

1

Paprykarz

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Pasztet z ciecierzycy, batatów…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

4

Pieczarki pieczone z ziołami i…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

4

Piróg biłgorajski

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

16

Śledzie "po kaszubsku"- pyszne

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Świętomarcińska gęś

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Rogale świętomarcińskie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Wieniec marciński

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bułeczki marcińskie

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb