Hekele

                           Kolejny pyszny sposób na śledzika podpowiedziała mi Atinka proponując pyszną pastę z kuchni śląskiej czyli hekele. Bardzo mi posmakowały śledzie w zestawieniu z ogórkiem kiszonym, gotowanym jajkiem i cebulką. Ja potraktowałam je jako sałatkę, pokroiłam na ciut grubsze kawałeczki (ale nie za grube) i jadłam bez pieczywa, ale można tę sałatkę położyć na świeżutki chlebek i będzie także pysznie. Polecam. :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 jaja na twardo

*3 śledzie solone (6 filetów)

*1 mała cebula

*2 kiszone ogórki

*pieprz, musztarda - do smaku

Wykonanie:

Jeśli śledzie sa mocno słone najpierw należy je namoczyć w wodzie. Potem wszystko bardzo drobno posiekać, wsypać do miski. Doprawić musztardą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy. Wstawić do lodówki. Najlepsze jak się przegryzie.

Smacznego :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

1

Papryki faszerowane ryżem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smalec dyniowy z majerankiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Grzanki z camembertem i żurawi…

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Pieczarki faszerowane ziemniak…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pasta z wędzonego pstrąga

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Fasolka szparagowa & cząber

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Chleb kaszubski na podmłodzie

MarcinH MarcinH
Grahamka

10

Szarlotka tatrzańska

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Zapomniane kaszubskie jadło

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

6

Nałęczowski, tradycyjnie polsk…

MarcinH MarcinH
Grahamka

2

Cebularze lubelskie

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb kielecki na zaczynie zie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami