Hekele

                           Kolejny pyszny sposób na śledzika podpowiedziała mi Atinka proponując pyszną pastę z kuchni śląskiej czyli hekele. Bardzo mi posmakowały śledzie w zestawieniu z ogórkiem kiszonym, gotowanym jajkiem i cebulką. Ja potraktowałam je jako sałatkę, pokroiłam na ciut grubsze kawałeczki (ale nie za grube) i jadłam bez pieczywa, ale można tę sałatkę położyć na świeżutki chlebek i będzie także pysznie. Polecam. :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 jaja na twardo

*3 śledzie solone (6 filetów)

*1 mała cebula

*2 kiszone ogórki

*pieprz, musztarda - do smaku

Wykonanie:

Jeśli śledzie sa mocno słone najpierw należy je namoczyć w wodzie. Potem wszystko bardzo drobno posiekać, wsypać do miski. Doprawić musztardą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy. Wstawić do lodówki. Najlepsze jak się przegryzie.

Smacznego :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

1

Piróg biłgorajski

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

5

Śledzie "po kaszubsku"- pyszne

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Świętomarcińska gęś

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

1

Rogale świętomarcińskie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Wieniec marciński

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bułeczki marcińskie

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Rogale Świętomarcińskie. Legen…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

2

Szarlotka tatrzańska na kruchy…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

3

Lubelskie cebularze

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

6

Bieszczadzkie proziaki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Kaszubski chleb na podmłodzie…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Soczewiaki czy kakory?

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku