Hekele

                           Kolejny pyszny sposób na śledzika podpowiedziała mi Atinka proponując pyszną pastę z kuchni śląskiej czyli hekele. Bardzo mi posmakowały śledzie w zestawieniu z ogórkiem kiszonym, gotowanym jajkiem i cebulką. Ja potraktowałam je jako sałatkę, pokroiłam na ciut grubsze kawałeczki (ale nie za grube) i jadłam bez pieczywa, ale można tę sałatkę położyć na świeżutki chlebek i będzie także pysznie. Polecam. :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 jaja na twardo

*3 śledzie solone (6 filetów)

*1 mała cebula

*2 kiszone ogórki

*pieprz, musztarda - do smaku

Wykonanie:

Jeśli śledzie sa mocno słone najpierw należy je namoczyć w wodzie. Potem wszystko bardzo drobno posiekać, wsypać do miski. Doprawić musztardą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy. Wstawić do lodówki. Najlepsze jak się przegryzie.

Smacznego :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

Dorsz w sosie curry

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Pappardelle z wędzonym pstrąge…

Dzi Dzi
karmelowy

3

Jajka faszerowane wędzonym łos…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pasta z makreli z papryką

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Koper. Pesto i dziki łosoś. Se…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Dorada po azjatycku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

6

Łosoś zapiekany z czerwonym pe…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Klopsiki z dorsza pieczone w p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Dorsz w sosie pomidorowym

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Sałatka nicejska z tuńczykiem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

6

Paprykarz z tuńczyka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Flądra na warzywnym spaghetti

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog