Hekele

                           Kolejny pyszny sposób na śledzika podpowiedziała mi Atinka proponując pyszną pastę z kuchni śląskiej czyli hekele. Bardzo mi posmakowały śledzie w zestawieniu z ogórkiem kiszonym, gotowanym jajkiem i cebulką. Ja potraktowałam je jako sałatkę, pokroiłam na ciut grubsze kawałeczki (ale nie za grube) i jadłam bez pieczywa, ale można tę sałatkę położyć na świeżutki chlebek i będzie także pysznie. Polecam. :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 jaja na twardo

*3 śledzie solone (6 filetów)

*1 mała cebula

*2 kiszone ogórki

*pieprz, musztarda - do smaku

Wykonanie:

Jeśli śledzie sa mocno słone najpierw należy je namoczyć w wodzie. Potem wszystko bardzo drobno posiekać, wsypać do miski. Doprawić musztardą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy. Wstawić do lodówki. Najlepsze jak się przegryzie.

Smacznego :)

Zdjęcie - Hekele  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przepisy z tych kategorii

2

Szarlotka tatrzańska na kruchy…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

3

Lubelskie cebularze

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

5

Bieszczadzkie proziaki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Kaszubski chleb na podmłodzie…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Soczewiaki czy kakory?

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Małaj - kuchnia bukowińska

Laura Laura
Cafe Babilon

Przepisy z tych kategorii

Tajskie placuszki rybne z sose…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Chowder z łososiem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Makaron z łososiem i szpinakie…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Cielęcina w sosie sardelowym

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Łosoś w folii z cytryną

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Strąki papryki z nadzieniem z…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera