Hamburger

Hamburger

czyli domowy fast-food

400-500 g wołowego mięsa mielonego - ja kupuje rozbratel albo rostbef i mielę w domu

2-3 łyżki oleju

3 łyżki bułki tartej

spora szczypta soli

łyżeczka kminu rzymskiego czyli kuminu

pieprz do smaku

i 4 bułki hamburgerowe - można kupić w delikatesach ale z braku takowych można i kajzerkę albo bułkę z sezamem

kilka krążków cebuli

ogórki w occie

no i ketchup pomidorowy

Zmielone mięsa wymieszać dokładnie z olejem, bułką tartą, solą, kuminem i pieprzem. Uformować 4 kotlety i wstawić na godzinę do lodówki.

W zasadzie hamburgery powinno się smażyć na grillu. Ja nie mam, więc smażę na patelni. Smażę na oko, czyli w sumie kolo 10 minut może 15. Z obu stron muszą być dobrze podpieczone. W tym czasie podgrzewam w piekarniku przekrojone na pół kajzerki.

Gotowe kotlety przekładam na połówkę kajzerki, kładę na mięsie cebule, na to ketchup a obok na talerzu ogórki konserwowe.

Gotowe :-)

Można też na kotlet położyć pomidora zamiast ketchupu, no i dodać plasterek sera a poza ogórkami na talerz położyć frytki. Pycha.

Przepisy z tych kategorii

Domowy hamburger

upl upl
Niebo w gębie

Młode buraczki pieczone w zioł…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bruschetta z bobem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Bób gotowany z masłem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kwiaty cukinii pieczone

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Soczewica z kiełbasą chorizo

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Burgery w sosie sherry

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Stek z rostbefu z chimichurri

Tyna Tyna
In cooking we trust

2

Gulasz z fasolą i chorizo

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zapiekanka "Yankee Noodle Dand…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

"Lizaki" wołowe ze szczawiem z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wołowina po marynarsku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku