Hamburger

Hamburger

czyli domowy fast-food

400-500 g wołowego mięsa mielonego - ja kupuje rozbratel albo rostbef i mielę w domu

2-3 łyżki oleju

3 łyżki bułki tartej

spora szczypta soli

łyżeczka kminu rzymskiego czyli kuminu

pieprz do smaku

i 4 bułki hamburgerowe - można kupić w delikatesach ale z braku takowych można i kajzerkę albo bułkę z sezamem

kilka krążków cebuli

ogórki w occie

no i ketchup pomidorowy

Zmielone mięsa wymieszać dokładnie z olejem, bułką tartą, solą, kuminem i pieprzem. Uformować 4 kotlety i wstawić na godzinę do lodówki.

W zasadzie hamburgery powinno się smażyć na grillu. Ja nie mam, więc smażę na patelni. Smażę na oko, czyli w sumie kolo 10 minut może 15. Z obu stron muszą być dobrze podpieczone. W tym czasie podgrzewam w piekarniku przekrojone na pół kajzerki.

Gotowe kotlety przekładam na połówkę kajzerki, kładę na mięsie cebule, na to ketchup a obok na talerzu ogórki konserwowe.

Gotowe :-)

Można też na kotlet położyć pomidora zamiast ketchupu, no i dodać plasterek sera a poza ogórkami na talerz położyć frytki. Pycha.

Przepisy z tych kategorii

Domowy hamburger

upl upl
Niebo w gębie

Tarta a'la chili con carne

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Gulasz wieprzowo-wołowy

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Pikantny burger wołowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Curryburgery z jabłkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Ligawa w octowej marynacie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

1

Pizzerinki, czyli mini pizze

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

3

Muffiny z serem feta i czerwon…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

2

Placuszki z cukinii w kurkach

Jemto Jemto
JEMTO

3

Sałatka śledziowa z bazylią

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Naleśniki z owocami leśnymi i…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

3

Pancakes z truskawkami – bez l…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko