Hamburger

Hamburger

czyli domowy fast-food

400-500 g wołowego mięsa mielonego - ja kupuje rozbratel albo rostbef i mielę w domu

2-3 łyżki oleju

3 łyżki bułki tartej

spora szczypta soli

łyżeczka kminu rzymskiego czyli kuminu

pieprz do smaku

i 4 bułki hamburgerowe - można kupić w delikatesach ale z braku takowych można i kajzerkę albo bułkę z sezamem

kilka krążków cebuli

ogórki w occie

no i ketchup pomidorowy

Zmielone mięsa wymieszać dokładnie z olejem, bułką tartą, solą, kuminem i pieprzem. Uformować 4 kotlety i wstawić na godzinę do lodówki.

W zasadzie hamburgery powinno się smażyć na grillu. Ja nie mam, więc smażę na patelni. Smażę na oko, czyli w sumie kolo 10 minut może 15. Z obu stron muszą być dobrze podpieczone. W tym czasie podgrzewam w piekarniku przekrojone na pół kajzerki.

Gotowe kotlety przekładam na połówkę kajzerki, kładę na mięsie cebule, na to ketchup a obok na talerzu ogórki konserwowe.

Gotowe :-)

Można też na kotlet położyć pomidora zamiast ketchupu, no i dodać plasterek sera a poza ogórkami na talerz położyć frytki. Pycha.

Przepisy z tych kategorii

Domowy hamburger

upl upl
Niebo w gębie

1

Sałatka z wędzonego kurczaka p…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kolacja dla dzieci - twarożek…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Sałatka z pieczoną dynią

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Sałatka z fasoli i oliwek

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Sałatka ze stekiem – pyszny po…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Przepisy z tych kategorii

2

Domowy paprykarz szczeciński

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Mule w cydrze

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Croque madame z łososiem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

4

Bułeczki z pieczarkami

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Wytrawne ciasteczka z farszem…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

3

Tatar z wędzonego łososia w fr…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu