Hamburger

Hamburger

czyli domowy fast-food

400-500 g wołowego mięsa mielonego - ja kupuje rozbratel albo rostbef i mielę w domu

2-3 łyżki oleju

3 łyżki bułki tartej

spora szczypta soli

łyżeczka kminu rzymskiego czyli kuminu

pieprz do smaku

i 4 bułki hamburgerowe - można kupić w delikatesach ale z braku takowych można i kajzerkę albo bułkę z sezamem

kilka krążków cebuli

ogórki w occie

no i ketchup pomidorowy

Zmielone mięsa wymieszać dokładnie z olejem, bułką tartą, solą, kuminem i pieprzem. Uformować 4 kotlety i wstawić na godzinę do lodówki.

W zasadzie hamburgery powinno się smażyć na grillu. Ja nie mam, więc smażę na patelni. Smażę na oko, czyli w sumie kolo 10 minut może 15. Z obu stron muszą być dobrze podpieczone. W tym czasie podgrzewam w piekarniku przekrojone na pół kajzerki.

Gotowe kotlety przekładam na połówkę kajzerki, kładę na mięsie cebule, na to ketchup a obok na talerzu ogórki konserwowe.

Gotowe :-)

Można też na kotlet położyć pomidora zamiast ketchupu, no i dodać plasterek sera a poza ogórkami na talerz położyć frytki. Pycha.

Przepisy z tych kategorii

Domowy hamburger

upl upl
Niebo w gębie

Roladki z papieru ryżowego z s…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

1

Pasta z fasoli – wegetariański…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Hummus - przepis podstawowy

Kaś Kaś
Bake&Taste

Pieczona kukurydza z masłem cz…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Cukinia grillowana nadziewana…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Zielony falafel z bobu, zielon…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Zapiekanki z kurkami, porzeczk…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Pasta z bobu

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Nadziewane pieczarki z grilla…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kanapki z pulled pork w sosie…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Ogórki w sorbecie i sezon ogór…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami