Hamburger

Hamburger

czyli domowy fast-food

400-500 g wołowego mięsa mielonego - ja kupuje rozbratel albo rostbef i mielę w domu

2-3 łyżki oleju

3 łyżki bułki tartej

spora szczypta soli

łyżeczka kminu rzymskiego czyli kuminu

pieprz do smaku

i 4 bułki hamburgerowe - można kupić w delikatesach ale z braku takowych można i kajzerkę albo bułkę z sezamem

kilka krążków cebuli

ogórki w occie

no i ketchup pomidorowy

Zmielone mięsa wymieszać dokładnie z olejem, bułką tartą, solą, kuminem i pieprzem. Uformować 4 kotlety i wstawić na godzinę do lodówki.

W zasadzie hamburgery powinno się smażyć na grillu. Ja nie mam, więc smażę na patelni. Smażę na oko, czyli w sumie kolo 10 minut może 15. Z obu stron muszą być dobrze podpieczone. W tym czasie podgrzewam w piekarniku przekrojone na pół kajzerki.

Gotowe kotlety przekładam na połówkę kajzerki, kładę na mięsie cebule, na to ketchup a obok na talerzu ogórki konserwowe.

Gotowe :-)

Można też na kotlet położyć pomidora zamiast ketchupu, no i dodać plasterek sera a poza ogórkami na talerz położyć frytki. Pycha.

Przepisy z tych kategorii

Domowy hamburger

upl upl
Niebo w gębie

1

Wołowina po burgundzku (Boeuf…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Potrójny burger z serem comté

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Węgierska zupa gulaszowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

2

Ekonomia gastronomii czyli nal…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Podwójnie borowikowe zrazy z r…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Przepisy z tych kategorii

BeetBurger

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

5

Boeuf Stroganow // strogonow

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Zupa ziemniaczana z pulpecikam…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Nerki cielęce na grzance

Laura Laura
Cafe Babilon

Sznycle cielęce w orzechowej p…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Wołowina w czerwonym winie z z…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity