Hamburger

Hamburger

czyli domowy fast-food

400-500 g wołowego mięsa mielonego - ja kupuje rozbratel albo rostbef i mielę w domu

2-3 łyżki oleju

3 łyżki bułki tartej

spora szczypta soli

łyżeczka kminu rzymskiego czyli kuminu

pieprz do smaku

i 4 bułki hamburgerowe - można kupić w delikatesach ale z braku takowych można i kajzerkę albo bułkę z sezamem

kilka krążków cebuli

ogórki w occie

no i ketchup pomidorowy

Zmielone mięsa wymieszać dokładnie z olejem, bułką tartą, solą, kuminem i pieprzem. Uformować 4 kotlety i wstawić na godzinę do lodówki.

W zasadzie hamburgery powinno się smażyć na grillu. Ja nie mam, więc smażę na patelni. Smażę na oko, czyli w sumie kolo 10 minut może 15. Z obu stron muszą być dobrze podpieczone. W tym czasie podgrzewam w piekarniku przekrojone na pół kajzerki.

Gotowe kotlety przekładam na połówkę kajzerki, kładę na mięsie cebule, na to ketchup a obok na talerzu ogórki konserwowe.

Gotowe :-)

Można też na kotlet położyć pomidora zamiast ketchupu, no i dodać plasterek sera a poza ogórkami na talerz położyć frytki. Pycha.

Przepisy z tych kategorii

Domowy hamburger

upl upl
Niebo w gębie

2

Risotto z pieczarkami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Makaron penne z selerowym pest…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Grzanka z pomidorami, czyli br…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pieczona kukurydza z ziołowo o…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

2

Carpaccio z buraczków

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

2

Pierogi z wołowiną i kurkami /…

Dzi Dzi
karmelowy

Kotlety cielęce z mieszanymi w…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Burger lżejszy niż zwykle

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

1

Wołowina z rozmarynem i śliwka…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Wtorek z kaszą #17: Jaglanka b…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zrazy wołowe podane z kaszą gr…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki