Hamburger

Hamburger

czyli domowy fast-food

400-500 g wołowego mięsa mielonego - ja kupuje rozbratel albo rostbef i mielę w domu

2-3 łyżki oleju

3 łyżki bułki tartej

spora szczypta soli

łyżeczka kminu rzymskiego czyli kuminu

pieprz do smaku

i 4 bułki hamburgerowe - można kupić w delikatesach ale z braku takowych można i kajzerkę albo bułkę z sezamem

kilka krążków cebuli

ogórki w occie

no i ketchup pomidorowy

Zmielone mięsa wymieszać dokładnie z olejem, bułką tartą, solą, kuminem i pieprzem. Uformować 4 kotlety i wstawić na godzinę do lodówki.

W zasadzie hamburgery powinno się smażyć na grillu. Ja nie mam, więc smażę na patelni. Smażę na oko, czyli w sumie kolo 10 minut może 15. Z obu stron muszą być dobrze podpieczone. W tym czasie podgrzewam w piekarniku przekrojone na pół kajzerki.

Gotowe kotlety przekładam na połówkę kajzerki, kładę na mięsie cebule, na to ketchup a obok na talerzu ogórki konserwowe.

Gotowe :-)

Można też na kotlet położyć pomidora zamiast ketchupu, no i dodać plasterek sera a poza ogórkami na talerz położyć frytki. Pycha.

Przepisy z tych kategorii

Domowy hamburger

upl upl
Niebo w gębie

Kukurydza z patelni

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tosty po włosku, czyli panini…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sakiewki z makaronem buraczany…

food² food²
Food Square

2

Babeczki z cukinią

figmara figmara
figowe smaki

Smażone kalmary z domowym sose…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Szybki strogonow wołowy

Dzi Dzi
karmelowy

3

Gulasz kataloński

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Saltimbocca

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

3

Pasztet wołowo wieprzowy z grz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Pizza inaczej-mięsna

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Burgery w sosie sherry

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog