Hamburger

Hamburger

czyli domowy fast-food

400-500 g wołowego mięsa mielonego - ja kupuje rozbratel albo rostbef i mielę w domu

2-3 łyżki oleju

3 łyżki bułki tartej

spora szczypta soli

łyżeczka kminu rzymskiego czyli kuminu

pieprz do smaku

i 4 bułki hamburgerowe - można kupić w delikatesach ale z braku takowych można i kajzerkę albo bułkę z sezamem

kilka krążków cebuli

ogórki w occie

no i ketchup pomidorowy

Zmielone mięsa wymieszać dokładnie z olejem, bułką tartą, solą, kuminem i pieprzem. Uformować 4 kotlety i wstawić na godzinę do lodówki.

W zasadzie hamburgery powinno się smażyć na grillu. Ja nie mam, więc smażę na patelni. Smażę na oko, czyli w sumie kolo 10 minut może 15. Z obu stron muszą być dobrze podpieczone. W tym czasie podgrzewam w piekarniku przekrojone na pół kajzerki.

Gotowe kotlety przekładam na połówkę kajzerki, kładę na mięsie cebule, na to ketchup a obok na talerzu ogórki konserwowe.

Gotowe :-)

Można też na kotlet położyć pomidora zamiast ketchupu, no i dodać plasterek sera a poza ogórkami na talerz położyć frytki. Pycha.

Przepisy z tych kategorii

Domowy hamburger

upl upl
Niebo w gębie

1

Sałatka ze stekiem – pyszny po…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

2

Mini racuszki ziemniaczane - p…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Krewetki (langustynki) z cytry…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Pizzerinki, czyli mini pizze

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

3

Muffiny z serem feta i czerwon…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Przepisy z tych kategorii

1

Pasta brokułowa z fetą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bułeczki "purchawki"

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Roladki z serkiem na imprezę

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Masełko dyniowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Łosoś w folii z cytryną

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Strąki papryki z nadzieniem z…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera