Hamburger

Hamburger

czyli domowy fast-food

400-500 g wołowego mięsa mielonego - ja kupuje rozbratel albo rostbef i mielę w domu

2-3 łyżki oleju

3 łyżki bułki tartej

spora szczypta soli

łyżeczka kminu rzymskiego czyli kuminu

pieprz do smaku

i 4 bułki hamburgerowe - można kupić w delikatesach ale z braku takowych można i kajzerkę albo bułkę z sezamem

kilka krążków cebuli

ogórki w occie

no i ketchup pomidorowy

Zmielone mięsa wymieszać dokładnie z olejem, bułką tartą, solą, kuminem i pieprzem. Uformować 4 kotlety i wstawić na godzinę do lodówki.

W zasadzie hamburgery powinno się smażyć na grillu. Ja nie mam, więc smażę na patelni. Smażę na oko, czyli w sumie kolo 10 minut może 15. Z obu stron muszą być dobrze podpieczone. W tym czasie podgrzewam w piekarniku przekrojone na pół kajzerki.

Gotowe kotlety przekładam na połówkę kajzerki, kładę na mięsie cebule, na to ketchup a obok na talerzu ogórki konserwowe.

Gotowe :-)

Można też na kotlet położyć pomidora zamiast ketchupu, no i dodać plasterek sera a poza ogórkami na talerz położyć frytki. Pycha.

Przepisy z tych kategorii

Domowy hamburger

upl upl
Niebo w gębie

Wtorek z kaszą #17: Jaglanka b…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zrazy wołowe podane z kaszą gr…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Pierogi z mięsem i kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Grillowany burger wołowy z kas…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Azjatycka sałatka z grillowaną…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

5

Sałatka z łososiem, awokado i…

Angie Angie
Kuchnia w wersji light

Quinoa z pieczonymi warzywami

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie


5

Naleśniki z tartym jabłkiem

Kaś Kaś
Bake&Taste


2

Dynia z chorizo i czosnkiem

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia