Halloweenowe mumie na patyku


Szybki pomysł na halloweenową przekąskę - oreo na patyku przypominające mumie. Bardzo efektowne, a przy tym ekspresowe i super proste. Wszystkim zasmakują, bo kto nie lubi oreo? Idealne na halloweenową imprezę :-) Polecam! :-)
Składniki:
- 4 ciastka oreo (1 mała paczka)
- ok. 100g białej czekolady
- 4 patyki do cake pops'ów lub patyczki do szaszłyków
- jadalne oczy lub inne okrągłe drażetki/cukierki, można też narysować oczy roztopioną gorzką czekoladą
Wykonanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciastka przedzielić nożem na pół, tak aby na jednej części było nadzienie, a żeby drugie było czyste bez nadzienia. Na połówkę z nadzieniem nakładamy troszkę czekolady, wciskamy patyczek w nadzienie i w czekoladę do połowy wysokości ciasteczka. Na wierzch patyczka nakładamy ok. 0,5 łyżeczkiczekolady i przykrywamy czystym ciasteczkiem bez nadzienia. Wsadzamy do lodówki na min. 0,5h lub do zamrażalnika na 10 minut.

Wyjmujemy i maczamy je w reszcie roztopionej czekolady. Delikatnie potrząsamy, aby zciekł nadmiar czekolady i wtykamy w stojak na cake popsy lub wsadzamy do szklanki wypełnionej cukrem lub solą, aby mogły wyschnąć w pozycji stojącej. Wsadzamy do lodówki na minimum 20 minut, aby czekolada mocno zastygła.
Jeśli reszta czekolady nam zastygła to znowu ją roztapiamy. Wyjmujemy oreo z lodówki i kładziemy na talerzu/blacie. Przyklejamy oczy używając małej ilości czekolady, następnie robimy "esy floresy" z czekolady używając łyżeczki lub worka cukierniczego. Najlepiej to robić z dużej odległości. Jeśli zasłonimy oczy czekoladą to wycieramy ręcznikiem papierowym. Wtykamy znowu oreo do naszego stojaka na cake popsy i chłodzimy, aż do zastygnięcia.
Gotowe! :-)