Gulasz z serduszek drobiowych w sosie śmietanowym

Gulasz z serduszek drobiowych w sosie śmietanowym

Przedstawiona we wczorajszym odcinku „Tajemniczego Składnika” (Telewizja POLSAT, wtorek 21:35), idea „od nosa do ogona” jest mi bardzo bliska. Skoro bowiem decydujemy się na jedzenie mięsa, nieuzasadnionym marnotrawstwem byłoby wykorzystywanie tylko tych części zwierzęcia, które uważamy za wyrafinowane, najlepsze, de lux…

Zdjęcie - Gulasz z serduszek drobiowych w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mistrzyniami w użyciu w kuchni każdego skrawka tuszy były nasze babki. Żyły w czasach, gdy na luksus wyrzucania jedzenia nie tylko nie można było sobie pozwolić, ale i zwyczajnie nie uchodziło dopuszczać się takiego zachowania.

Zdjęcie - Gulasz z serduszek drobiowych w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś, w czasach pełnych marketowych półek, nieustających przecen i promocji zbyt łatwo zapominamy o ekonomicznym i etycznym gotowaniu.

Zdjęcie - Gulasz z serduszek drobiowych w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętajmy więc, że pysznie przyrządzić można nie tylko polędwicę czy schab. Delikatna pręga, rozpływający się w ustach policzek czy pyszne ozory stać się mogą daniami godnymi tak gwiazdkowego menu restauracyjnego, jak i domowego stołu!

Dziś serduszka drobiowe w sosie śmietanowym. Prawdziwie romantyczne danie! :)

Zdjęcie - Gulasz z serduszek drobiowych w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 3 porcje

Zdjęcie - Gulasz z serduszek drobiowych w sosie śmietanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na oleju zeszklij cebulę, dodaj kolendrę, ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj pokrojone na ćwiartki pieczarki, usmaż je na złoto.

Serduszka oczyść (wytnij błonki itp), wrzuć na patelnię i lekko podsmaż. Składniki zalej niedużą ilością wody (ma je tylko przykryć). Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.

Sos zaciągnij śmietanką, gotuj, aż lekko zgęstnieje (ewentualnie zagęść łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody). Przypraw do smaku.

Gulasz podawaj z kaszą, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

Kategorie przepisów