GULASZ Z SERC WIEPRZOWYCH
To kolejny z przepisów z wykorzystaniem podrobów. Tym razem to serca wieprzowe, które podałam z przywiezionym z Czech knedlikiem. Knedlik jest prosty do wykonania, więc jeśli ktoś ma ochotę na takiego zrobionego własnoręcznie - zapraszam po przepis.
Gulasz z serc wieprzowych - Laura
SKŁADNIKI:
Cebulą, czosnek, pietruszkę i marchewkę obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Na sporej patelni rozgrzać oliwę wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć solą i zeszklić ją. Dodać czosnek i po chwili pokrojone serca i starte warzywa. Smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Podlać bulionem, doprawić do smaku i dusić jeszcze około 10-15 minut.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać klika łyżek gorącego płynu w którym gotują się serca (zahartowanie śmietany nie dopuści do jej zważenia). Śmietaną z mąką zagęścić sos, doprawić i na wolnym ogniu gotować kilka minut.
Można podać z dowolną kaszą, ziemniakami lub jak w moim przypadku z knedlikiem i obowiązkowo z czerwoną kapustą.
Gulasz z serc wieprzowych - Laura
SKŁADNIKI:
- 70 dkg serc wieprzowych
- 1 cebula
- 3-5 ząbków czosnku
- 1-2 marchewki
- 1 -2 pietruszki (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki oliwy
- 1/2 litra bulionu (może być z kostki)
- 1/3 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki mąki
- sól, pieprz, vegeta
Cebulą, czosnek, pietruszkę i marchewkę obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Na sporej patelni rozgrzać oliwę wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć solą i zeszklić ją. Dodać czosnek i po chwili pokrojone serca i starte warzywa. Smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Podlać bulionem, doprawić do smaku i dusić jeszcze około 10-15 minut.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać klika łyżek gorącego płynu w którym gotują się serca (zahartowanie śmietany nie dopuści do jej zważenia). Śmietaną z mąką zagęścić sos, doprawić i na wolnym ogniu gotować kilka minut.
Można podać z dowolną kaszą, ziemniakami lub jak w moim przypadku z knedlikiem i obowiązkowo z czerwoną kapustą.