Gulasz z kaczki

Gulasz z kaczki

Miałam dwa wolne filety z kaczki, a że ostatni gulasz był taki  dobry postanowiłam spróbować jak w tej potrawie sprawdzi się kacza pierś. Okazało się, że nadaje się do tego idealnie. Mięso jest delikatne i kruche, jednym słowem wspaniałe. Gulasz najbardziej smakuje mi z makaronem ale oczywiście możecie go podać również z kaszą.

Zdjęcie - Gulasz z kaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł własny

Składniki:

  • 2 filety z kaczki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 100 ml czerwonego wina
  • bulion warzywny
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Oczyszczone mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach a następnie w mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki mięsa i obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę następnie posiekany czosnek. Chwilę razem przesmażyć. Wlać wino i bulion. Dodać majeranek. Całość dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (u mnie ok, 1h) a płyn wyparuje i sos stanie się gęsty. Podawać z makaronem lub kaszą gryczaną.

Smacznego:)

Kategorie przepisów