Gulasz z dorsza po węgiersku


Gulasz rybny to świetny pomysł na rybę, a jednocześnie lekki, smaczny i bardzo zdrowy obiad. Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, obowiazkowo włącz do menu ryby. To nieskomplikowane danie robi się naprawdę szybko i smakuje obłędnie.
Składniki:

1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
50-100 g boczku
3 średnie ziemniaki
1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
sok z cytryny
2 szklanki wywaru z warzyw
1-2 czerwone papryki
Wykonanie:
- filety z dorsza pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki
- pokrojony w kostkę boczek częściowo stopić, dodać pokrojoną w kostke cebulę i paprykę, lekko podsmażyć, dodać 1-2 łyżeczki papryki i koncentrat pomidorowy, zagotować z wywarem. Dodać ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki i dusić pod przykryciem, aż będa miękkie. Pod sam koniec dołożyć na 2-3 minuty rybę, aż dojdzie
