Gulasz wołowy na winie i kluski śląskie

Gulasz wołowy na winie i kluski śląskie

Wśród wielu rodzajów mięsa, wołowe charakteryzują specyficzne walory smakowe i odżywcze. Jednak dobrej jakości mięso wołowe jest w dalszym ciągu droższe od drobiu i wieprzowiny a to niestety powoduje, że często pomijamy ten gatunek mięsa w naszej diecie. Warto jednak zainwestować by sprawić ucztę dla podniebienia. Kolejnym powodem niskiego spożycia wołowiny w Polsce jest przeświadczenie wielu osób o tym, że mięso wołowe jest trudne do przygotowania. Na dowód tego, że w prosty sposób można przyrządzić wspaniałe i rozpływające się w ustach danie z wołowiny proponuję gulasz o zdecydowanym smaku. Czerwone wino dodaje mu aromatu i powoduje, że nabiera on koloru gorzkiej czekolady. Fantastycznie komponuje się z kaszą, ziemniakami i kluskami śląskimi. Doskonałym dodatkiem do niego będzie ogórek kiszony lub buraczki.

Zdjęcie - Gulasz wołowy na winie i kluski śląskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sprawdzony przepis na kluski śląskie znajdziesz tutaj.

Ilość porcji –  6

Czas wykonania –  120 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1 kg wołowiny,
  • 2 średniej wielkości cebule ( biała i czerwona),
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • 3 listki laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 g suszonych grzybów,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • ½ łyżeczki mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę,
  2. cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę,
  3. grzyby zalewamy ½ szklanki wrzącej wody,
  4. w głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy cebulę ciągle mieszając,
  5. następnie zdejmujemy cebulę z patelni, dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju i na bardzo gorącym tłuszczu obsmażamy mięso ze wszystkich stron aż się zrumieni,
  6. do mięsa dodajemy wcześniej usmażoną cebulę, wino, całe ząbki czosnku, namoczone grzyby razem z wodą, liście laurowe oraz ziele angielskie,
  7. gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 min, następnie doprawiamy solą pieprzem oraz cukrem i gotujemy jeszcze 30 min. aż mięso będzie mięciutkie.
  8. przed końcem gotowania możemy zagęścić sos dodając 2 łyżki gęstej śmietany zmieszanej z mąką i odrobiną wody.
  9. przed podaniem wyjmujemy z gulaszu czosnek, liście laurowe i ewentualnie ziele angielskie.

     

Kategorie przepisów