Gulasz wieprzowy z soczewicą

Gulasz wieprzowy z soczewicą

Zbliża się wiosna więc powoli trzeba będzie żegnać się z cieżkimi daniami ale dzisiaj jeszcze proponuję gulasz wieprzowy z soczewicą. Jest to danie jednogarnkowe, rozgrzewające i bardzo sycące. Miseczka takiego gulaszu to solidna porcja obiadowa.

Zdjęcie - Gulasz wieprzowy z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/2 kg wieprzowiny np. szynki
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • szklanka zielonej soczewicy
  • 300 ml wody
  • 1/2 strąka papryczki chilli
  • 4 łyżki koncentrau pomidorowego
  • mielona słodka papryczka
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • ew. 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Oczyszczone mięso pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć. Dodać cebulę i pieczarki oraz przepłukaną soczewicę i posiekane chilli, chwilę przesmażyć i zalać wywarem lub wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać koncentrat i przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec dodać paprykę. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów