Gulasz wieprzowy z dynią

Gulasz wieprzowy z dynią

Sezon dyniowy  jest u mnie w tym roku wyjątkowo obfity.Sama się dziwię ile już zrobiłam a to jeszcze nie koniec. Dzisiaj proponuję pyszne danie jednogarnkowe. Pikantne, rozgrzewające i bardzo sycące. Doskonale pasuje do chleba ale ja podałam z kluskami kładzionymi.

Zdjęcie - Gulasz wieprzowy z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g wieprzowiny
  • 300 g dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • ok. 10 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, mielona czerwona papryka
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka mąki

Wieprzowinę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i wrzucić mięso, przesmażyć chwilę. Dodać cebulę, czosnek, mieloną paprykę i kminek. Przemieszać. Wlać ok. 3 szklanek wody, zmniejszyć ogień i dusić ok. 1 godź. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki, dynię i papryki oraz passatę pomidorową. Dusić wszystko razem ok. 10-15 min. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pieczywem lub z kładzionymi kluskami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów