Gulasz wieprzowy duszony w porterze


Gulasz wieprzowy - pożywny, aromatyczny i bardzo smaczny. Idealne zimowe danie. Mój przygotowałam mniej tradycyjnie, bo na bazie piwa Porter. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak najwięcej czasu zabiera duszenie mięsa. Jeśli użyjesz szybkowaru i ten etap można wydatnie skrócić.

1 kg mięsa wieprzowego
1 cebula
sól, pieprz
papryka słodka i ostra w proszku
kminek, majeranek
natka pietruszki
500 ml piwa Porter
kilka łyżek mąki krupczatki
olej lub smalec do smażenia
Wykonanie:
- mięso umyć, obkroić z powięzi i pokroić w dużą 2- cm kostkę. Pospolić, oprószyć pieprzem i papryką. Każdą kostkę starannie obtoczyć w mące i układać na mocno rozgrzanej patelni. Obsmażyć do zrumienienia. Mięso obsmażać na bardzo dużej patelni lub uczynić to w II ratach, następnie przełożyć do rondla i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojną w piórka cebulę
- wszystkie resztki i to co przywarło ze smażenia zeskrobać łopatką, zalać wrzątkiem i przełożyć do rondla z obsmażonym mięsem. Podlać całość piwem, dodać resztę przypraw i dusić około 1- 1,5 godziny do miękkości
- podawać z ulubionymi dodatkami - kluskami, kaszą, ziemniakami lub makaronem