Gulasz po węgiersku

Gulasz po  węgiersku

Zdjęcie - Gulasz po  węgiersku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gulasz po  węgiersku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis może niezbyt ortodoksyjny, ale za to bardzo udany, głównie dzięki węgierskiej przyprawie.

Zdjęcie - Gulasz po  węgiersku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ok 700-800 g wołowiny - użyłam rostbefu

cebuli objętościowo tyle co wołowiny - obranej, pokrojonej w cienkie "pióra"

olej do smażenia

1 ziemniak - obrany i pokrojony w bardzo drobną kostkę

koncentrat pomidorowy - ok 2-3 łyżek stołowych

pół litra rosołu albo wody przegotowanej

sól i pieprz do smaku

 Najpierw na oleju podsmażyłam cebulę, aż zmiękła i zrobiła się szklista. Dodałam ziemniaka i wszystko posoliłam odrobiną soli - smażyłam ok 5-6 minut. Dodałam pokrojone w kostkę mięso i podsmażyłam aż zbrązowiało. Dodałam przyprawy, wymieszałam i podsmażyłam. Dodałam koncentratu pomidorowego, trochę soli i pieprzu, wymieszałam i dolałam wody - tak by przykryła mięso. Zagotowałam a następnie zmniejszyłam gaz i pod przykryciem gotowałam na najmniejszej mocy około 1,5 godziny. Mięso musi być miękkie.

Na koniec można dodać jeszcze przypraw, soli lub pieprzu. Idealnie pasuje do kopytek i pęczaku.

Można też dodać pasty gulaszowej, ale mój mąż woli ją na kanapce :-)

Zdjęcie - Gulasz po  węgiersku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów