gulasz drobiowy z dynią

gulasz drobiowy z dynią
Na dworze zimno, zmiana czasu spowodowała, że wcześniej ciemno.... idzie zima. A jak zima to rozgrzewające dania jednogarnkowe w sam raz.

Gulasz drobiowy z dynią
  • 4 piersi z kurczaka/filet z indyka
  • 2 pataty
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 300g podpieczonej obranej dyni
  • 1 ostra papryczka
  • puszka czerwonej fasolki
  • 2 puszki pomidorów
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego ziela angielskiego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka brązowego cukru cynamonowego
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • olej
Zdjęcie - gulasz drobiowy z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKurczaka oczyścić i pokroić w kostkę "na jeden kęs". Wrzucić do miski, wlać 2 łyżki oleju oraz dodać ziele angielskie, łyżeczkę papryki i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oraz tymianek. Wymieszać mięso z przyprawami i odstawić na kilka godzin lub całą noc.

Pataty i marchewkę obrać i pokroić, marchewkę w talarki, pataty w kostkę. Dynię po podpieczeniu obrać i pokroić w kostkę - będzie używana na końcu.

Mocno rozgrzać patelnię z olejem i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na dużym ogniu. Obsmażone kawałki przekładać do naczynia żaroodpornego lub wielkiego gara o grubym dnie (ja użyłam żeliwnego z pokrywką).

Zdjęcie - gulasz drobiowy z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPod patelnią zmniejszyć płomień i wrzuć cebulę, oraz resztę papryki w proszku. Dusić do miękkości, ale nie przypalić. Dorzucić resztę czosnku, pokrojoną ostrą papryczkę bez pestek i razem dusić ok 5 minut. Zawartość patelni zalać pomidorami i razem dusić jeszcze ok 10 minut.

Wszystko przełożyć do gara z mięsem, dorzucić marchewkę i pataty oraz zalać bulionem. Przykryć pokrywką i wsadzić do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze ok 160 stopni.
Po tym czasie dorzucić dynię oraz opłukaną fasolę, kakao i cukier cynamonowy , doprawi ć solą i pieprzem i zostawić jeszcze na 30 minut.


Kategorie przepisów