Grzanki z kremowym szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem

Grzanki z kremowym szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem

Zdjęcie - Grzanki z kremowym szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJeśli mam być zupełnie szczera, ten przepis miała się pojawić jeszcze w cyklu przedświątecznych inspiracji, było jednak tyle innych spraw, że gdzieś umknął.

Zdjęcie - Grzanki z kremowym szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nic jednak straconego, bo to danie nie tylko na wielkanocnych stół, bo doskonale sprawdzi się także w każdą sobotę czy niedzielę, kiedy leniwie spędzamy weekendowy poranek.

Zdjęcie - Grzanki z kremowym szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiąca bułeczka (tu plus, pieczywo nie musi bć super- świeże, w końcu i tak je opiekamy, więc stanie się przyjemnie chrupiące), szpinak doprawiony lekko pikantnym serem pleśniowym, a na koniec kremowe jajko w koszulce. Na dzień (bardzo) dobry!

Proporcje na 3 porcje.

Zdjęcie - Grzanki z kremowym szpinakiem, serem pleśniowym i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż na nim szpinak, aż stanie się miękki. Dodaj ser i śmietankę oraz gałkę. Wymieszaj, aż ser się roztopi i stanie kremowy. Przypraw do smaku.

W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z octem. Gdy wre, zamieszaj aby powstał wir, w jego środek  delikatnie (z małej wysokości) wlej jajko, gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.

Kromki pieczywa opiecz na złoto w tosterze lub np. na patelni grillowej. Na jeszcze ciepłe nałóż szpinak i jajko. Wierch oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Kategorie przepisów