Grzane wino pełne korzennego aromatu

Od dobrego grzanego wina mogłabym się z łatwością uzależnić. Uwielbiam wprost ten moment, gdy ciepły napój rozgrzewa każdy centymetr ciała, a unosząca się nad kieliszkiem mgiełka pachnie goździkami, pomarańczami i cynamonem. Takiego wina można wypić całkiem sporo, nie jest bowiem zbyt mocne.
Zawsze przygotowuję „grzańca” na bazie wina czerwonego, można jednak użyć i ulubionego białego, wtedy jednak dopełnijcie je sokiem jabłkowym lub z jasnych winogron.
Grzane wino pełne korzennego aromatu
- wino czerwone - 1 butelka
- sok z winogron - 2 szklanki, ciemny
- pomarańcza - 1 szt
- cynamon - 1 laska
- goździki - 5 szt
- ziele angielskie - 3 szt
- anyż - 1 gwiazdka
- cukier - do smaku, polecam brązowy
Do rondelka wlej sok, dodaj pokrojoną w plastry pomarańczę oraz pozostałe przyprawy i gotuj kilka minut, aż oddadzą swój aromat. Dolej wino, dopraw do smaku cukrem. Podawaj na ciepło, do szklaneczki możesz dodać plaster świeżej pomarańczy.