Grysikowiec

To tanie i wydajne ciasto spotkać można pod wieloma nazwami: grysikowiec, miodownik, ciasto czeskie, rudzielec, makulatura... Poszczególne przepisy mogą się trochę różnić od siebie, ale bazą zawsze są miodowe placki przełożone masą z kaszy manny.
Ciasto to niegdyś było szalenie popularne. Ewa Wachowicz w swojej książce obok przepisu napisała, że trafiało się, że była częstowana tym ciastem w 4 różnych domach, w różnych miejscowościach, w ciągu jednego weekendu :)
Mnie też zdarzało się jeść to ciasto, ale dopiero teraz zdecydowałam się je samodzielnie upiec. I nie dziwię się, dlaczego to ciasto było tak popularne. Nie dość, że ładnie wygląda, to smakuje wspaniale... :)

Zaraz po upieczeniu miodowe placki są twarde, jednak po przełożeniu nabierają wilgoci od masy i na drugi dzień ciasto jest doskonałe... a z każdym kolejnym dniem zyskuje na smaku. Można go przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.

Jeszcze jedna uwaga: według tego przepisu masy nie wychodzi zbyt dużo. Wystarcza, by cienko posmarować 3 placki. Mnie to bardzo odpowiada, bo nie lubię, gdy w ciastach dominuje masa, ale jeśli ktoś woli, może zrobić więcej masy z większej ilości składników.

Zdjęcie - Grysikowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
GRYSIKOWIEC
ciasto:
400g mąki,
150g cukru,
100g masła,
2 jajka,
70g miodu,
1 łyżeczka sody

masa:
500ml mleka,
6 łyżek grysiku (kaszy manny),
1 opakowanie cukru wanilinowego,
100g cukru pudru,
200g masła (dałam mniej, ok. 150g),
2 żółtka,
50g rodzynek (pominęłam),
powidła śliwkowe

dekoracja:
drobno pokruszone płatki migdałowe lub zmielone suche wafelki (takie bezcukrowe, bez nadzienia),
polewa kakaowa

Masło posiekać na stolnicy razem z mąką. Dodać cukier, miód, sodę, i jajka. Wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt kleiste, dodać więcej mąki. Podzielić ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 25 x 30 cm. Placki piec kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 10-15 minut (aż będą złociste). Upieczone placki są miękkie, zatem należy uważać zdejmując je z blachy. Placki twardnieją podczas stygnięcia.
Grysik ugotować na mleku razem z cukrem wanilinowym. Odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Ucierając, stopniowo dodawać wystudzony grysik i żółtka, do momentu aż masa będzie jednolita i puszysta. Na koniec wmieszać rodzynki.
Dwa placki posmarować powidłami i przełożyć masą grysikową. Na wierzchni, trzeci placek, nałożyć cienką warstwę masy. Posypać kruszonymi migdałami lub wafelkami i ozdobić masą kakaową.


(źródło: książka „Słodki Świat Ewy Wachowicz”)


Zdjęcie - Grysikowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Grysikowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grysikowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Zupa z soczewicą i szpinakiem

Dzi Dzi
karmelowy

Cytrynowe mini-babeczki z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Sałatka ogórkowa Jakuba Kuroni…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pasta z bakłażana

figmara figmara
figowe smaki

Dorada po azjatycku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Letnie tiramisu

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Przepisy z tych kategorii

4

Keks razowy

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

4

Struffoli

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

6

Sernik wiedeński puszysty

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

5

Sernik cytynowy z mascarpone z…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

5

Sernik kajmakowy

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

7

Keks królewski

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...