Gruszki z gorgonzolą i szynką parmeńską

Gruszki z gorgonzolą i szynką parmeńską

Zdjęcie - Gruszki z gorgonzolą i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gruszki z gorgonzolą i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gruszki z gorgonzolą i szynką parmeńską to bardzo prosta do wykonania i wykwintna przystawka – idealna na kolację we dwoje :) Uwielbiam połączenie gruszki i gorgonzoli, a dodatek kurkumy do gruszki widziałam u Ani z Lepszego Smaku i postanowiłam spróbować. Owoc nabiera przepięknego koloru! Połączenie rewelacyjne w smaku i wyglądzie. Polecam!

SKŁADNIKI:
1 twarda gruszka
150 ml białego wina
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki gorgonzoli dolce
2 plastry szynki parmeńskiej
kilka orzechów włoskich
woda

Gruszkę obierz, przekrój na pół i delikatnie wydrąż gniazda nasienne. Włóż do garnuszka i zalej białym winem. Dolej wody tak, by gruszki były całkowicie zanurzone. Dosyp kurkumę, wymieszaj i gotuj około 10 minut. Gruszka nie może być zbyt miękka, bo się rozpadnie.
Owoce wyjmij z płynu i ostudź.
W wydrążone, zimne gruszki nałóż po 1 łyżce gorgonzoli, zawiń w plaster szynki parmeńskiej i udekoruj orzechami.

Smacznego :)

Zdjęcie - Gruszki z gorgonzolą i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gruszki z gorgonzolą i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów