Gruszki w soku pomarańczowym

Gruszki  w soku pomarańczowym
przepis:

2 gruszki (konferencja)

2 pomarańcze

2 gwiazdki anyżu

4 łyżeczki cukru

200 ml śmietany 30%

100 ml jogurtu naturalnego

1 torebka śmietan-fixu 

cukier puder do śmietany (według uznania)

Wycisnąć sok z pomarańczy, wlać do garnuszka, dodać cukier i anyż. Zagotować.

Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, dodać do soku pomarańczowego.

Gruszki gotować powoli aż będą miękkie.  Gotowe gruszki ostudzić w soku.

Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i zostawić na noc w  lodówce.

Do śmietanki dodać cukier puder i śmietan-fix, ubić.

Jogurt wymieszać z ubitą śmietaną wyłożyć do pucharków. Masę polać sokiem pomarańczowym  i ułożyć gruszki.

Zdjęcie - Gruszki  w soku pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gruszki  w soku pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów