Gruszki w pomarańczowym syropie



Gruszki w pomarańczowym syropie
Składniki na 5 słoików o poj.720ml
2 kg twardych gruszek (u mnie konferencja)
50 dag cukru
1 pomarańcza
1 cytryna
1 laska wanilii
5 szklanek wody
Wyszorować szczoteczką pomarańczę i cytrynę, a następnie sparzyć wrzątkiem. Zesterem ściąć skórkę z obu owoców i wycisnąć sok.
W dużym garnku zagotować wodę z sokiem z cytrusów. Umyć i obrać gruszki. Włożyć do wrzątku i gotować 8 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików.
Do zalewy dodać cukier, pokrojoną łaskę wanilii i skórki z cytrusów. Gotować na małym ogniu 10 minut. Wrzącym syropem (przecedzonym) zalać gruszki i zakręcić słoiki.
Pasteryzować 25 minut.
Przepis dodaję do akcji :

