Grochówka przecierana

...a właściwie miksowana, bo czasy przecierania czegokolwiek przez sitko celem rozdrobnienia już praktycznie minęły (mama do tej pory wypomina mi, jakim okropnym byłam niejadkiem i „musiała przecierać kury i króliki przez sitko, a ja i tak nie chciałam tego jeść”) ;)
A więc grochówka miksowana, na wędzonce, sycąca, rozgrzewająca i smaczna. A na drugi dzień osobiście smakowała mi jeszcze bardziej, chyba po prostu smaki się przegryzły. :)

GROCHÓWKA PRZECIERANA
(na 7-8 porcji)
400g grochu (użyłam już obłuskanych połówek),
50g chudego boczku wędzonego,
1 wędzona kość schabowa,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 por (biała część),
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka majeranku (dałam mniej),
pieprz i sól
Groch przepłukać, zalać gorącą wodą, moczyć 5-6 godzin (ja zalałam zimną i moczyłam całą noc). Następnie odcedzić, zalać 6 szklankami świeżej wody, dodać kość, boczek i pokrojone na kawałki warzywa. Gotować ok. 45-60 minut, aż groch będzie miękki. Wówczas wyjąć kość i boczek, a całą resztę zmiksować. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do zupy razem z mięsem obranym z kości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, doprawić zupę solą i pieprzem, zagotować.
Podawać z chlebem lub z grzankami z bułki.
(źródło: ksiażeczka "Zupy" M. Grzymskiej i N. Kosińskiej)
A więc grochówka miksowana, na wędzonce, sycąca, rozgrzewająca i smaczna. A na drugi dzień osobiście smakowała mi jeszcze bardziej, chyba po prostu smaki się przegryzły. :)

GROCHÓWKA PRZECIERANA
(na 7-8 porcji)
400g grochu (użyłam już obłuskanych połówek),
50g chudego boczku wędzonego,
1 wędzona kość schabowa,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 por (biała część),
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka majeranku (dałam mniej),
pieprz i sól
Groch przepłukać, zalać gorącą wodą, moczyć 5-6 godzin (ja zalałam zimną i moczyłam całą noc). Następnie odcedzić, zalać 6 szklankami świeżej wody, dodać kość, boczek i pokrojone na kawałki warzywa. Gotować ok. 45-60 minut, aż groch będzie miękki. Wówczas wyjąć kość i boczek, a całą resztę zmiksować. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do zupy razem z mięsem obranym z kości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, doprawić zupę solą i pieprzem, zagotować.
Podawać z chlebem lub z grzankami z bułki.
(źródło: ksiażeczka "Zupy" M. Grzymskiej i N. Kosińskiej)
