Grissini – włoskie paluszki chlebowe

Grissini to chrupiące drożdżowe paluszki chlebowe, bardzo popularne we Włoszech. Możemy przygotować do nich nasze ulubione sosy i podać je na imprezie jako przekąskę lub zajadać przed dobrym filmem w tv. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zup-kremów.

16
paluchówSkładniki- Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
- Ciasto :
240 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
- Dodatkowo :
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
sól gruboziarnista
- Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i gotowy zaczyn. Wymieszać łyżką, kiedy składniki się połączą przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Po tym czasie przełożyć je z powrotem do miski, wierzch miski zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, wyrabiać przez chwilę, następnie podzielić na 4 części. Każdą z części podzielić na kolejne 4 i wałkując je dłońmi po blacie robić z nich wałeczki o długości blachy z piekarnika. Ułożyć je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pędzelkiem rozmąconym żółtkiem z wodą, następnie posypać solą gruboziarnistą. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.