Grillowany łosoś z sosem wiśniowym

Grillowany łosoś z sosem wiśniowym

Fantastyczne połączenie grillowanego łososia z kwaskowato-słodkimi wiśniami. Muszę przyznać, że jestem naprawdę dumna z tego pomysłu – to jedna z najsmaczniejszych wersji łososia, jakie jadłam. Może i Wy się skusicie? :)

Zdjęcie - Grillowany łosoś z sosem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
GRILLOWANY ŁOSOŚ Z SOSEM WIŚNIOWYM
(2 porcje)

  • 2 kawałki filetu z łososia (po około 150g),
  • 150g wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych),
  • 100ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sok z ¼ cytryny,
  • olej do smażenia


Wiśnie wydrylować, umieścić w rondelku razem z winem, miodem i octem balsamicznym. Zagotować i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody i wlać do wiśni, mieszając. Gdy sos odpowiednio zgęstnieje, zdjąć z ognia.
Łososia umyć, osuszyć zdjąć skórę, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Usmażyć na patelni (najlepiej grillowej) na odrobinie oleju, po około 3 minuty z każdej strony.
Łososia podawać polanego sosem wiśniowym, z ryżem i sałatą.


Zdjęcie - Grillowany łosoś z sosem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowany łosoś z sosem wiśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów