Grillowany łosoś z chrupiącą salsą

Łosoś to dość „ciężka” ryba, dlatego dobrze komponuje się z lekkimi, orzeźwiającymi dodatkami. Taka salsa z dodatkiem limonki zamienia grillowaną rybę w iście tropikalne danie. Sos możecie doprawić świeżymi ziołami: bazylią, kolendrą albo miętą i startą skórką cytrynową. Będzie jeszcze lepsza!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }


Grillowany łosoś z chrupiącą salsą

- łosoś - świeży, ok. 500 g
- czerwona papryka - 1/2 szt
- ogórek - 1/2 sztuki
- szalotka - 1 szt
- paprczka chili - 1 szt lub do smaku
- oliwa - 2+ 1 łyżka
- sok z limonki - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Rybę posól i popieprz, nasmaruj oliwą. Ułóż na rozgrzanej patelni grillowej, smaż z obu stron ( jeśli porcja jest gruba, proponuję w trakcie smażenia przykryć ją folią aluminiową) lub upiecz w piekarniku.
Paprykę i ogórek pokrój w drobną kostkę, dodaj poszatkowaną szalotkę i chili, przypraw oliwą, sokiem z limonki i solą. Salsę odstaw, aby składniki się przegryzły. Podawaj z ciepłą rybą.