Grillowany kurczak z pikantną salsą

Grillowany kurczak z pikantną salsą

Kiedy nie mam pomysłu na obiad, mój wybór najczęściej pada na kurczaka. Mogę kupić w zasadzie w każdym sklepie, a przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Tym razem grillowane piersi podane z chrupiącą, warzywną salsą pachnącą ziołami.

Przepis w wersji filmowej dostępny TU (w dziale Filmy).

Zdjęcie - Grillowany kurczak z pikantną salsą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowany kurczak z pikantną salsą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowany kurczak z pikantną salsą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Grillowany kurczak z pikantną salsą

Agata, 15 lipca 2012

Zdjęcie - Grillowany kurczak z pikantną salsą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj składniki marynaty: 2 lekko rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, rozmaryn, 1 łyżeczkę miodu. Mięso posól i popieprz, włóż so marynaty na przynajmniej godzinę.

Drobno posiekaj paprykę, pomidora, szalotkę. Dodaj chili, bazylię, 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę octu balsamicznego. Wszystkie składniki salsy wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do momentu podania wstaw do lodówki.

Mięso wyjmij z marynaty, usmaż na grillu na złoto-brązowy kolor. Podawaj od razu z warzywną salsą.

Kategorie przepisów