Grillowany kurczak z brzoskwiniami

Grillowany kurczak z brzoskwiniami
Zdjęcie - Grillowany kurczak z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowany kurczak z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowany kurczak z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowany kurczak z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowany kurczak z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g trybowanych udek z kurczaka
  • 500 g świeżych brzoskwiń
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 50 ml soku z cytryny
  • 40 g orzeszków pinii
  • 25 g rukoli
  • 3 g mielonej ostrej papryki (½ łyżeczki)
  • 3 g mielonej słodkiej papryki (½ łyżeczki)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Udka kurczaka skrapiamy 2 łyżkami oleju Oliwier . Oprószamy ostrą i słodką papryką oraz solą i pieprzem. 


Wewnętrzną stronę udek (bez skóry) posypujemy listkami tymianku i skrapiamy połową soku z cytryny.

Mięso zwijamy w taki sposób, by skóra była na zewnątrz. Odstawiamy do zamarynowania na około 60 minut. 


 Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe. Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy owoce na ćwiartki. Skrapiamy 1 łyżką Oliwiera i resztą soku z cytryny. 


Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. Grillujemy kurczaka z każdej strony. Następnie odstawiamy, aby mięso odpoczęło. 


Gdy mięso odpoczywa, grillujemy brzoskwinie. 


Mięso kroimy na plastry. Układamy na talerzu kilka listków rukoli, piórek czerwonej cebuli, plastry mięsa i brzoskwinie. Posypujemy orzeszkami.





Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów