Grillowany burger wołowy z kaszanką oraz smażonymi jabłkami w miodzie gryczanym i z małosolnym ogórkiem

Grillowany burger wołowy z kaszanką oraz smażonymi jabłkami w miodzie  gryczanym i z małosolnym ogórkiem

Zdjęcie - Grillowany burger wołowy z kaszanką oraz smażonymi jabłkami w miodzie  gryczanym i z małosolnym ogórkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
(przepis na 4 osoby)

4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
800 g mielonej wołowiny
2 jajka
1 łyżka oleju
1 pęto kaszanki
1 duże jabłko
2 łyżka masła
2 łyżki miodu gryczanego
1 ogórek małosolny
2 łyżki bryndzy
3 łyżki śmietany 18%
dwie garście salaty (np. sałata frisee)
½ pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Posiekać umytą natkę pietruszki. Wbić do mięsa całe jajko, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną pietruszkę, a następnie całość wymieszać. Uformować hamburgery trochę większe niż średnica bułki i grillować na ruszcie posmarowanym olejem z każdej strony przez około 3 minuty, aż powstaną charakterystyczne paski grillowe. Grillować kaszankę przez około 2 minuty z każdej strony (uważać, żeby jelito nie pękło i farsz nie wylał się na grilla). Obrać jabłko, wydrylować i pokroić w kostkę, a następnie smażyć przez 2 minuty na rozgrzanym maśle. Dodać do jabłek miód gryczany i przesmażyć przez 1 minutę, zdjąć z ognia. Pokroić w plasterki ogórka. Wymieszać bryndzę ze śmietaną i delikatnie doprawić solą i pieprzem. Przekroić bułkę i położyć wewnętrzną częścią na grillu na około 30 sekund, tylko do lekkiego zarumienienia. Umyć sałatę i osuszyć. Wysmarować bułkę rozmieszanym sosem ze śmietany i bryndzy. Ułożyć na bułce sałatę, mięso, wyciśnięty farsz z kiszki, smażone jabłka z miodem, a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.

Zdjęcie - Grillowany burger wołowy z kaszanką oraz smażonymi jabłkami w miodzie  gryczanym i z małosolnym ogórkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów