Grillowany burger wołowy z grillowanym oscypkiem oraz smażonymi kurkami z żurawiną

Grillowany burger wołowy z grillowanym oscypkiem oraz smażonymi kurkami  z żurawiną

Zdjęcie - Grillowany burger wołowy z grillowanym oscypkiem oraz smażonymi kurkami  z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
(przepis na 4 osoby)

4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
800 g mielonej wołowiny
4 grube plastry oscypka
2 jajka
1 łyżka oleju
200 g kurek
2 łyżki masła
½ szklanki śmietany 30%
100 g suszonej żurawiny
dwie garście salaty (np. sałata frisee)
½ pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Posiekać umytą natkę pietruszki. Wbić do mięsa całe jajko, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną pietruszkę, a następnie całość wymieszać. Uformować hamburgery trochę większe niż średnica bułki i grillować na ruszcie posmarowanym olejem z każdej strony po około 3 minuty, aż powstaną charakterystyczne paski grillowe. Oczyścić kurki i smażyć na rozgrzanym maśle, dodać śmietany i smażyć aż do jej odparowania w 2/3 objętości; dodać żurawinę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze ok. 2 minut. Pokroić oscypek na grube plastry i grillować przez ok. 1 minutę z każdej strony. Przekroić bułkę i położyć wewnętrzną częścią na grillu na około 30 sekund, tylko do lekkiego zarumienienia. Umyć sałatę i osuszyć. Na bułce ułożyć sałatę, mięso, oscypek i sos z kurkami i żurawiną, a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.

Zdjęcie - Grillowany burger wołowy z grillowanym oscypkiem oraz smażonymi kurkami  z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów