Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej z musztardowym sosem holenderskim

Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej z musztardowym sosem holenderskim
Zdjęcie - Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej z musztardowym sosem holenderskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



































Na pewne rzeczy trzeba czasem długo poczekać. W wielu przypadkach cierpliwość popłaca. Kiedy w końcu dostaniemy to czego pragnęliśmy, smakuje nam to lepiej. Dzieje się tak, gdy czekamy na prawdziwą miłość, wymarzoną pracę, czy produkty sezonowe po długiej zimie. Wiosenne porządki w tym roku zakończyły się niespodzianką w postaci śniegu. Dlatego z utęsknieniem poszukiwałam pierwszych, wiosennych warzyw na straganach. Po wielu dniach moja cierpliwość się opłaciła. Zobaczyłam w warzywniaku pęczek zielonych szparagów, z którymi wróciłam do domu.
Chciałam szparagi przywitać w sposób szczególny, ale przy tym cieszyć się ich smakiem. Dlatego z góry odrzuciłam pomysł na dzikie eksperymenty ze szparagami w roli głównej. Na początek chciałam przygotować coś klasycznego. Nie mogłam się zdecydować, czy będą to szparagi grillowane, podane z jajkiem sadzonym lub w koszulce, pieczone szparagi w szynce dojrzewającej, czy ich delikatna wersja gotowana na parze z kremowym sosem holenderskim. Ostatecznie postanowiłam połączyć wszystkie trzy techniki serwując grillowane szparagi w szynce parmeńskiej w towarzystwie sosu holenderskiego.
Podobnie jak wyczekiwanie sezonowych produktów, przygotowywanie sosu holenderskiego wymaga cierpliwości. Od razu uprzedzam, że wykonanie tego przepisu w warunkach plenerowych nie będzie łatwym wyzwaniem. Wczoraj grillowałam nad jeziorem w domku, w którym nie było nawet jak ugotować wody na herbatę. Przez to byłam trochę zmuszona do odpoczynku od gotowania, co pewnie dobrze mi zrobiło przez jeden dzień. Kładąc na grillu wcześniej zamarynowane szaszłyki, mogłam się zrelaksować. Przyznaję się więc do tego, że grillowane szparagi zrobiłam w domu, jeszcze przed majówką. Mam to szczęście, że jestem właścicielką elektrycznego grilla, ale jeśli posiadacie patelnię do grillowania, to również się tu świetnie sprawdzi. Klasyczny sos holenderski zrobiłam trochę inaczej niż zwykle, bo z dodatkiem musztardy. Szparagi z chrupiącą, grillowaną szynką parmeńską smakują cudownie z kremowym i delikatnym sosem. Musztarda nie zdominowała ich smaku, a jedynie go podkreśliła. Po takim powitaniu szparagów, mogę teraz z nimi śmiało eksperymentować :)


Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej z musztardowym sosem holenderskim
  • 6 szparagów
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • oliwa
  • sól, pieprz
  1. Szparagi myjemy i odrzucamy twarde końcówki, łamiąc je delikatnie (nie mylić z główkami). Kroimy je wzdłuż na pół. Bierzemy 3 połówki szparagów i owijamy je w szynkę parmeńską. Skrapiamy je oliwą, przyprawiamy pieprzem i solą.
  2. Tak przygotowane szparagi grillujemy na rozgrzanym ruszcie lub patelni do grillowania przez ok. 10 minut (po 5 minutach przerzucamy je na drugą stronę).
  3. Grillowane szparagi podajemy z sosem holenderskim.
Musztardowy sos holenderski*
  • łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki wody
  • świeżo mielony pieprz (ok. łyżeczki)
  • 2 żółtka
  • 80 g roztopionego, rozpuszczonego masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cukru, szczypta soli
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną masę, dodajemy musztardę i jeszcze chwilę mieszamy. Masę odstawiamy.
  2. Do rondla wlewamy wodę i stawiamy nad nim miseczkę, tak aby nie dotykała wody. Do miski nad gotującą się wodą wlewamy ocet i wodę. Dodajemy pieprz i czekamy, aż część płynu odparuje. Następnie ściągamy miseczkę i umieszczamy ją w większej misce z zimną wodą, czekamy aż płyn ostygnie.
  3. Dodajemy żółtka, mieszamy je trzepaczką i ustawiamy miskę ponownie nad gotującą się wodą. Ubijamy energicznie jajka przez ok. 7 minut, aż sos zacznie robić się kremowy. Należy uważać, aby nie zaczęły się robić grudki. Zestawiamy miseczkę na blat i mieszamy sos trzepaczką.
  4. Stopniowo zaczynamy wlewać ostudzone, roztopione wcześniej masłem. Powoli wlewając masło, roztrzepujemy cały czas sos. Gdy składniki się połączą, przyprawiamy sos sokiem z cytryny, cukrem oaz solą i mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę z musztardą w kilku partiach, mieszając dalej sos. Podajemy go od razu do grillowanych szparagów.
* Bazowałam na przepisie Michela Roux z książki "Jajka".
Tosia

Kategorie przepisów