Grillowane mielone szaszłyki z kaparami i sosem czosnkowo koperkowym
 
             
 Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przypawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki.
 Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy.
 Składniki na szaszłyki:
- 1 kg. mięsa wieprzowego (można mniej oczywiście... ja robiłam hurtowo)
- cebula
- opakowanie przyprawy do gyrosa
- dwie łyżki kaparów
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- słodka czerwona papryka
- jajko
Składniki na sos:
- jogurt grecki
- ząbek czosnku
- 2 kiszone ogórki
- łyżka koperku
- 5 listków suszonej mięty
- kawałek sera typu feta
- świeżo zmielony czarny pieprz
 Mięso zmieliłam.Wsypałam przyprawę do gyrosa i świeżo zmielony czarny pieprz. Dodałam pokrojoną cebulę i czerwoną słodką paprykę.
Dodałam pokrojoną cebulę i czerwoną słodką paprykę.
 Kolej na kapary
 
 
 Pokroiłam je i dołożyłam do mięsa.Starłam również ząbki czosnku.
 
 Wbiłam jajko
  Mięso posoliłam, dodałam odrobinę oleju i dokładnie wymieszałam.
Mięso posoliłam, dodałam odrobinę oleju i dokładnie wymieszałam.
 
 Formowałam podłużne kotleciki, które nadziałam na patyczki do szaszłyków.
 
 Smażyłam je na grillowej patelni.
 
 Do mięsnych szaszłyków idealnie pasuje poniższy sos.
 Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojone w plasterki kiszone ogórki,czosnek i pieprz.Dodałam parę listków suszonej mięty.
 
 Dodałam również kawałek sera feta.
 
 Wszystkie składniki zmiksowałam.Dodałam świeży koperek.
 
 Szaszłyki podawałam z ryżem i sosem czosnkowo-koperkowym.
 Smacznego!
 
 
  
 
            