Grillowane kanapki w stylu włoskim

Grillowane kanapki w stylu włoskim


Zdjęcie - Grillowane kanapki w stylu włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Grill to nie tylko grillowane kiełbaski, szaszłyki czy steki, mogą być to również kanapki. Chrupiące, opieczone, gorące i o niezwykłym podwędzanym aromacie. Idealne na kolację na świeżym powietrzu. Moje ulubione są stylu włoskim z pesto zamiast masła, z mozarellą, pomidorami i oliwkami, ale można je zrobić z czym tylko dusza zapragnie.
Grillowane kanapki w stylu włoskim:

  • 4 bułki, rozkrojone na pół
  • pesto z bazylii
  • 1 kula mozarelli, pokrojonej na plastry
  • 1 duży pomidor, pokrojony na plastry
  • kilka czarnych oliwek


Każdą połówkę bułki smaruję odrobiną pesto. Na 4 połówkach układam po plastrze mozarelli, pomidora i kilka oliwek, przykrywam pozostałymi połówkami bułki. Gotowe kanapki układam na ruszcie, obciążam je i dociskam, np. specjalnym obciążnikiem kuchennym, garnkiem lub (tak jak ja) cegłą owiniętą w folię aluminiową. Grilluję ok 4 min z każdej strony, do czasu aż na wierzchach kanapki pokażą się ciemne pasy. Podaję natychmiast.
Smacznego

Kategorie przepisów