Greckie placuszki z cukinii i fety

Greckie placuszki z cukinii i fety

Mam słabość do wszelkich placków. Te z cukinii należą do moich ulubionych. Są bardzo delikatne, sekretem, by po usmażeniu pozostały zwarte i chrupiące jest dokładne (nawet kilkukrotne) odciśnięcie potartych już warzyw z nadmiaru płynu, najlepiej zrobić to po prostu dłońmi, mocno ściskając cukinię.

Zdjęcie - Greckie placuszki z cukinii i fety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje placuszki podałam z idealnie tu psującym sosem tzatziki (na który przepis znajdziecie TU).

Zdjęcie - Greckie placuszki z cukinii i fety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do czasu podania, już usmażone placki, możecie ułożyć na blaszce i trzymać je w nagrzanym do 150 oC piekarniku.

Zdjęcie - Greckie placuszki z cukinii i fety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 12 placuszków.

Zdjęcie - Greckie placuszki z cukinii i fety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Greckie placuszki z cukinii i fety

Agata, 25 czerwca 2014

Zdjęcie - Greckie placuszki z cukinii i fety - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, przypraw ok. 1/2 łyżeczki soli, pozostaw na kilka minut, by puściła soki. Po tym czasie dokładnie ją odciśnij. Odczekaj kolejnych 10 minut i odciśnij ponownie, by była jak najmniej wilgotna.

Gotową cukinię połącz z pozostałymi składnikami (fetę pokrusz), przypraw do smaku.

Na gorącą patelnię nakładaj porcje ciasta (robiłam to łyżką do lodów), smaż na złoto z obu stron, po kilka minut, na niezbyt dużym ogniu, aby placuszki się przepiekły. Podawaj z sosem tzatziki.

Kategorie przepisów