Granola orzechowa
Od dziś nie straszne Wam będzie przygotowywanie domowej granoli ! Od dziś zaczniecie mieszać coraz to nowe kompozycje - uwierzcie mi. Bo kto raz zrobi granolę sam, ten nie chce już więcej sklepowych mieszanek.
Domowa granola to przede wszystkim ulubiony smak i pewność składników. Robiąc ją sami, dodajemy to co lubimy, wybierając składniki dobrej jakości.
Dziś polecam Waszej uwadze granolę orzechową, taką typowo jesienną ;)
Składniki:
Wykonanie:
W rondelku podgrzać masło orzechowe, miód i olej - połączyć składniki w jednolitą masę.
Orzechy pokroić w mniejsze cząstki, daktyle także pokroić.
Płatki owsiane wymieszać z orzechami mielonymi i orzechami kawałkami orzechów, dodać masę miodowo-orzechową - wymieszać składniki.
Płatki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C około 12-15 minut.
Po tym czasie dodać pokrojone daktyle i żurawinę - piec jeszcze 3-5 minut.
Upieczoną granolę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą przełożyć do szczelnego pojemnika.
Smacznego !
Domowa granola to przede wszystkim ulubiony smak i pewność składników. Robiąc ją sami, dodajemy to co lubimy, wybierając składniki dobrej jakości.
Dziś polecam Waszej uwadze granolę orzechową, taką typowo jesienną ;)
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szklanki mielonych orzechów ( laskowe lub włoskie )
- garść orzechów laskowych ( może być też mix różnych orzechów )
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki dobrego oleju, dodałam olej z orzechów laskowych
- kilka daktyli
- łyżka żurawiny
Wykonanie:
W rondelku podgrzać masło orzechowe, miód i olej - połączyć składniki w jednolitą masę.
Orzechy pokroić w mniejsze cząstki, daktyle także pokroić.
Płatki owsiane wymieszać z orzechami mielonymi i orzechami kawałkami orzechów, dodać masę miodowo-orzechową - wymieszać składniki.
Płatki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C około 12-15 minut.
Po tym czasie dodać pokrojone daktyle i żurawinę - piec jeszcze 3-5 minut.
Upieczoną granolę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą przełożyć do szczelnego pojemnika.
Smacznego !