Granola o smaku piernika



W misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały, żurawinę i pestki. W garnuszku umieszczamy cukier, syrop z agawy olej, przyprawę piernikową i esencję waniliową. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty do momentu, aż rozpuści się cukier. Tak powstały syrop wylewamy na składniki sypkie. Mieszamy do momentu, aż wszystkie pokryją się syropem. Zawartość miski przesypujemy i równomiernie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Po tym czasie mieszamy granolę, aby miała szansę równomiernie się zezłocić. Powtarzamy to co 5 minut, przez kolejne 25 . Kiedy gotowa granola nieco ostygnie rozdrabniamy ją rękami pozbywając się co większych kawałków. Umieszczamy w szczelnym słoju (jak na zdjęciu). Smacznego!:)

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________