Granola czekoladowo-pomarańczowa dla NieAlergika

Granola czekoladowo-pomarańczowa dla NieAlergika
Zdjęcie - granola czekoladowo-pomarańczowa dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Uwielbiam granolę i robię w kółko. Baza jest zawsze ta sama, tylko dodatki, a co za tym idzie, także smaki się zmieniają. Dziś moja ulubiona, czekoladowa z nutką pomarańczową. Bardzo prosta i wyjątkowo smaczna. Popylam ją często jako deser, pochrupując z rozkoszą. Ale jako śniadanie też jest wyśmienita.
Trzeba mieć:

2 paczki płatków owsianych (moich ulubionych wychodzi 800 g)
2/3 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki rodzynków (niesiarkowanych)
4 pełne łyżki nasion lnu
100 g migdałów (słupki lub płatki)
2 gorzkie czekolady
2-3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 ml karmelu lub syropu klonowego*
łyżeczka cynamonu

W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz rodzynków, czekolady oraz skórki pomarańczowej. Przełożyć do blaszki, wstawić na nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) i piec, od czasu do czasu mieszając, aż mieszanka się lekko zrumieni - ok. 20 minut. Dodać rodzynki, skórkę oraz posiekane czekolady, wymieszać, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim granolę jeszcze na kilka minut. Po ostudzeniu przesypać do szklanego słoja.

*może być też miód, syrop z agawy etc.

Kategorie przepisów