Granola czekoladowo – bananowa

Granola czekoladowo – bananowa

Do swojej kolekcji domowych granoli dzisiaj dołączam bananową mieszankę z kawałkami czekolady. Jak zwykle granolę można komponować według własnych preferencji. U mnie dla chrupkości koniecznie muszą znaleźć się wiórki kokosowe.

Zdjęcie - Granola czekoladowo – bananowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki suszonych  rodzynek)
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 banany

Banany zmiksować. Wszystkie ziarna połączyć w jednej misce.  W oddzielnym naczyniu połączyć miód, olej i pure bananowe. Zalać tym ziarna i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 min, mieszając co 10 min. Po upieczeniu, gdy będzie już przestygnięta dodać  kawałki czekolady i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika.

Smacznego:)

Kategorie przepisów