Granita gin & tonic

Granita gin & tonic
Zdjęcie - Granita gin & tonic - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Każdy kto poznał mnie bliżej wie, jak bliski jest mi gin z tonikiem. Zaryzykowałabym, że bliższy niż nie jeden człowiek, bo jest dla mnie niczym prawdziwy przyjaciel. W smutniejszych chwilach, w wesołych momentach, sprzyjających i niesprzyjających okolicznościach pomaga mi się zrelaksować i niektóre kwestie głębiej przemyśleć. Gdy niekiedy sprawy mnie przerastają, wystarczy łyk i wszystko wydaje się proste, czarne chmury znikają i pojawia się światełko w tunelu. Więc jak tu go nie lubić?
Kiedy w barze znajdzie się przede mną karta drinków na szczęście nie muszę jej wertować, od razu wiem co chcę. Znajomi pieczołowicie przeglądają składniki kolejnych, wymyślnie nazwanych drinków, a mi odpada ten problem. Mam swój ideał, to gin z tonikiem.
Robię go po swojemu, zawsze w ten sam sposób. Mam swój ulubiony tonik i ulubiony gin, który niestety do najtańszych nie należy, ale zawsze na niego wyskrobię ostatnie pieniądze. Bo w ginie z tonikiem nie liczy się ilość, a jakość. Wystarczy jedna perfekcyjnie skrojona szklaneczka.
Ostatnio mój mały przyjaciel staje się bardzo modny. Zagranicą widziałam już kilka gin & tonic barów, które oferują kilkadziesiąt rodzajów ginów, toników i różnorodne sposoby ich spożycia. Nigdy takich nie odwiedziłam, bo po pierwsze chyba oszalałabym z niemożliwości zdecydowania się na jeden (moi znajomi wreszcie zemściliby się za lata pewności w wyborze drinka), po drugie jakby już się udało, pewnie prędzej bym wyczołgała się stamtąd niż wyszła o własnych siłach.
A wiecie co robię, żeby gin z tonikiem cieszył mnie jeszcze bardziej? Mrożę mojego ulubionego drinka i robię z niego odświeżającą, idealną na lato granitę. I poza zwykłą przyjemnością z picia, mam też niezły, chłodzący "deser".
Granita gin & tonic (4 porcje)
- 150 ml ginu - 500 ml toniku - sok z 1 cytryny - skórka z połowy cytryny
  1. Umyj cytrynę i wyparz wrzątkiem. Wytrzyj i zetrzyj skórkę z połowy. Wyciśnij sok.
  2. W głębokim naczyniu lub małym garnku wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Wstaw naczynie do zamrażarki i mroź przez kilka godzin (najlepiej całą noc).
  4. Wyjmij z zamrażarki, "rozdrap" granitę widelcem, aby miała konsystencję "śniegu" i odstaw do zamrażarki na kolejne kilka godzin. Po ich upływie będzie gotowa.
  5. Nałóż porcje do szklanki i spożywaj od razu, gdyż dość szybko się rozpuszcza.
Śliwka

Kategorie przepisów