GOLONKA PIECZONA WG MACIEJA KURONIA

Kupiłam 3 golonki i już kiedy wracałam do domu ze sklepu zastanawiałam się: "po co ?!!!!!". Kiedy już była, trzeba było coś z nią zrobić.
Mój mąż był zadowolony z dużej ilości mięsa, ja intensywnie myślałam jak je przyrządzić. Wspólnie stwierdziliśmy, że trzeba ją upiec - nigdy wcześniej nie przyrządzałam golonki i dobrze, że się sięgnęłam do przepisów, bo ja byłam gotowa ją natrzeć przyprawami i po prostu wstawić do piekarnika. Golonkę trzeba najpierw ugotować w dobrze przyprawionej zalewie. Innym sposobem jest zapeklowanie jej na kilka dni.
Najpierw myślałam o golonce wg M. Gessler - tutaj o naszym spotkaniu z czeską restauracją, która serwowała najlepszą z najlepszych, według naszej restauratorki.
Jednak w końcu sięgnęłam do książki p. Macieja Kuronia, w której było aż pięć przepisów na golonkę. Wykorzystałam przepis na golonkę pieczoną.
Moje golonki były naprawdę ładne, z małą ilością tłuszczu i tutaj się przyznam... choć wcześniej otrząsała mnie sama myśl na tę potrawę - zjadłam ją na obiad (oczywiście wykrawając całkowicie tłuszcz i skórę). Mięso z czerwoną kapustą i dodatkiem tartego chrzanu było całkiem dobre.
Zdjęcie - GOLONKA PIECZONA WG MACIEJA KURONIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Golonka pieczona - Laura SKŁADNIKI:
  • 3 golonki
  • kilka ziemniaków
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól
Golonki oczyścić (jeśli jest taka potrzeba do ogolić) i dokładnie umyć. Włożyć je do sporego garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku.
Golonkę gotować 2 godziny.

SKŁADNIKI NA BEJCĘ:
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprz
  • sól
Czosnek rozetrzeć z solą. Składniki bejcy wymieszać ze sobą. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.
Naciąć w kratkę skórę na golonkach . Bejcą natrzeć dokładnie golonki i ziemniaki i wyłożyć je na blaszkę. Resztą bejcy polać mięso i ziemniaki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ponad godzinę. W przepisie była mowa o 45 minutach, ale po tym czasie ziemniaki były całkowicie twarde.
My podaliśmy mięso z czerwoną kapustą i tartym chrzanem.

Przepisy z tych kategorii

Ananasowe klopsiki z teriyaki

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Kurczak po kreolsku

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

3

Uszka z mięsem

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

3

Kokosowa pierś kurczaka z chru…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

1

Kurczak z warzywami z patelni

Dzi Dzi
karmelowy

8

Pieczone pałki kurczaka (w mar…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

1

Domowy pasztet wieprzowo-cielę…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

4

Zapiekanka z bakłażana z szyn…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

4

Cukinia faszerowana mięsem i k…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

5

Stromboli

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Kotlety wieprzowe w cydrze z k…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

5

Papryka faszerowana mięsem mie…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku