GOLONKA PIECZONA WG MACIEJA KURONIA

Kupiłam 3 golonki i już kiedy wracałam do domu ze sklepu zastanawiałam się: "po co ?!!!!!". Kiedy już była, trzeba było coś z nią zrobić.
Mój mąż był zadowolony z dużej ilości mięsa, ja intensywnie myślałam jak je przyrządzić. Wspólnie stwierdziliśmy, że trzeba ją upiec - nigdy wcześniej nie przyrządzałam golonki i dobrze, że się sięgnęłam do przepisów, bo ja byłam gotowa ją natrzeć przyprawami i po prostu wstawić do piekarnika. Golonkę trzeba najpierw ugotować w dobrze przyprawionej zalewie. Innym sposobem jest zapeklowanie jej na kilka dni.
Najpierw myślałam o golonce wg M. Gessler - tutaj o naszym spotkaniu z czeską restauracją, która serwowała najlepszą z najlepszych, według naszej restauratorki.
Jednak w końcu sięgnęłam do książki p. Macieja Kuronia, w której było aż pięć przepisów na golonkę. Wykorzystałam przepis na golonkę pieczoną.
Moje golonki były naprawdę ładne, z małą ilością tłuszczu i tutaj się przyznam... choć wcześniej otrząsała mnie sama myśl na tę potrawę - zjadłam ją na obiad (oczywiście wykrawając całkowicie tłuszcz i skórę). Mięso z czerwoną kapustą i dodatkiem tartego chrzanu było całkiem dobre.
Zdjęcie - GOLONKA PIECZONA WG MACIEJA KURONIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Golonka pieczona - Laura SKŁADNIKI:
  • 3 golonki
  • kilka ziemniaków
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól
Golonki oczyścić (jeśli jest taka potrzeba do ogolić) i dokładnie umyć. Włożyć je do sporego garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku.
Golonkę gotować 2 godziny.

SKŁADNIKI NA BEJCĘ:
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprz
  • sól
Czosnek rozetrzeć z solą. Składniki bejcy wymieszać ze sobą. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.
Naciąć w kratkę skórę na golonkach . Bejcą natrzeć dokładnie golonki i ziemniaki i wyłożyć je na blaszkę. Resztą bejcy polać mięso i ziemniaki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ponad godzinę. W przepisie była mowa o 45 minutach, ale po tym czasie ziemniaki były całkowicie twarde.
My podaliśmy mięso z czerwoną kapustą i tartym chrzanem.

Przepisy z tych kategorii

Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Faworki Lucyny Ćwierczakiewicz…

atina atina
Tak sobie pichcę...

Chrust, czyli faworki pieczone

Chrust, czyli faworki pieczone

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Bigos z czerwoną soczewicą

Bigos z czerwoną soczewicą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanki z pieczarkami
1

Zapiekanki z pieczarkami

atina atina
Tak sobie pichcę...

Kołduny z rosołem na Tłysty czwatrek

Kołduny z rosołem na Tłysty cz…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Duszony schab z warzywami
1

Duszony schab z warzywami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sałatka z polędwiczką wieprzową – lunch do pracy

Sałatka z polędwiczką wieprzow…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Bigos z czerwoną soczewicą

Bigos z czerwoną soczewicą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotlet schabowy wg Magdy Gessler
1

Kotlet schabowy wg Magdy Gessl…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pennette alla Norcina

Pennette alla Norcina

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Łazanki z brukselką
1

Łazanki z brukselką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku