GOLONKA PIECZONA WG MACIEJA KURONIA

Kupiłam 3 golonki i już kiedy wracałam do domu ze sklepu zastanawiałam się: "po co ?!!!!!". Kiedy już była, trzeba było coś z nią zrobić.
Mój mąż był zadowolony z dużej ilości mięsa, ja intensywnie myślałam jak je przyrządzić. Wspólnie stwierdziliśmy, że trzeba ją upiec - nigdy wcześniej nie przyrządzałam golonki i dobrze, że się sięgnęłam do przepisów, bo ja byłam gotowa ją natrzeć przyprawami i po prostu wstawić do piekarnika. Golonkę trzeba najpierw ugotować w dobrze przyprawionej zalewie. Innym sposobem jest zapeklowanie jej na kilka dni.
Najpierw myślałam o golonce wg M. Gessler - tutaj o naszym spotkaniu z czeską restauracją, która serwowała najlepszą z najlepszych, według naszej restauratorki.
Jednak w końcu sięgnęłam do książki p. Macieja Kuronia, w której było aż pięć przepisów na golonkę. Wykorzystałam przepis na golonkę pieczoną.
Moje golonki były naprawdę ładne, z małą ilością tłuszczu i tutaj się przyznam... choć wcześniej otrząsała mnie sama myśl na tę potrawę - zjadłam ją na obiad (oczywiście wykrawając całkowicie tłuszcz i skórę). Mięso z czerwoną kapustą i dodatkiem tartego chrzanu było całkiem dobre.
Zdjęcie - GOLONKA PIECZONA WG MACIEJA KURONIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Golonka pieczona - Laura SKŁADNIKI:
  • 3 golonki
  • kilka ziemniaków
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól
Golonki oczyścić (jeśli jest taka potrzeba do ogolić) i dokładnie umyć. Włożyć je do sporego garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku.
Golonkę gotować 2 godziny.

SKŁADNIKI NA BEJCĘ:
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprz
  • sól
Czosnek rozetrzeć z solą. Składniki bejcy wymieszać ze sobą. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.
Naciąć w kratkę skórę na golonkach . Bejcą natrzeć dokładnie golonki i ziemniaki i wyłożyć je na blaszkę. Resztą bejcy polać mięso i ziemniaki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ponad godzinę. W przepisie była mowa o 45 minutach, ale po tym czasie ziemniaki były całkowicie twarde.
My podaliśmy mięso z czerwoną kapustą i tartym chrzanem.

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

Żeberka w kiszonej kapuście w…

Laura Laura
Cafe Babilon

Knedle z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pleśniak

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Racuchy z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczka wieprzowa teryiaki

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Medaliony z polędwiczki wieprz…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Bliny ziemniaczane z mięsem

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Gulasz pieczony w dyni. Bardzo…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dyniowy kociołek - gulasz z dy…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Makaron z boczkiem i brukselk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku