Gołąbki z ryżem i mięsem

Zdjęcie - Gołąbki z ryżem i mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio zachciało mi się gołąbków - dość dawno je robiłam i zdążyliśmy się już stęsknić za ich smakiem . Ugotowałam cały garnek i mam cichą nadzieję , że uda się chociaż ze dwa lub trzy zamrozić "na zaś" ;)

Zdjęcie - Gołąbki z ryżem i mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 1 kapusta włoska ( może być też zwykła biała )

na farsz :

  • 30-40 dag suchego ryżu
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2-3 cebule
  • sól , pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • vegeta [ opcjonalnie ]



Ryż ugotować na sypko . Cebulkę posiekać w kostkę , podsmażyć razem z mięsem na patelni . Podsmażone mięso z cebulką dodać do ugotowanego ryżu , wymieszać , doprawić solą i pieprzem do smaku .

Z kapusty wyciąć głąb i delikatnie pozdejmować liście , starając się ich nie uszkodzić . Pościnać zgrubiałe części . W garnku zagotować wodę , do wrzątku wkładać liście na ok.1 minutę - tak , żeby zmiękły . Odsączyć .

Na sparzone , miękkie liście nakładać farsz , zwijać gołąbki . W dużym garnku położyć na spód liście kapusty ( dzięki temu gołąbki się nie przypalą ) , a na nich układać dość ciasno gołąbki . Wyszły mi dwie warstwy .

Oprószyć z wierzchu vegetą i wlać około 0,5 l wody . Przykryć i gotować na małym ogniu , aż kapusta zmięknie ( w razie czego można dolać trochę wody ) . U mnie to było około 1,5 godziny .

Podawać polane sosem pomidorowym lub grzybowym .

Zdjęcie - Gołąbki z ryżem i mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

9

Gołąbki pieczone / Gołąbki z p…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

1

Kotlety z ryżem duszone w młod…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Zapiekanka z brązowego ryżu i…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Waniliowy ryż na mleku z malin…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Risotto z bobem i groszkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ryż z warzywami

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowy placek bez wyrabiani…

figmara figmara
figowe smaki

1

Jagodzianki z marcepanem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Paprykarz Szczeciński De Luxe!

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Kompot z czerwonej porzeczki i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Jagody, jagody, jagody! Pierog…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Puszyste jagodzianki - przepis…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie