GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM
 
             Danie to popularne jest w kuchni Europejskiej.Nadzienia są przeróżne w zależności od regionów i pomysłów np. z kaszą,grzybami,ziemniakami.Ja proponuję gołąbki z mięsem i ryżem zawijane w liście białej kapusty.
Danie to popularne jest w kuchni Europejskiej.Nadzienia są przeróżne w zależności od regionów i pomysłów np. z kaszą,grzybami,ziemniakami.Ja proponuję gołąbki z mięsem i ryżem zawijane w liście białej kapusty.Składniki:
- 1/2 łopatki wieprzowej
- biała kapusta/włoska kapusta
- 1 szt.cebuli
- koncentrat pomidorowy/pasta pomidorowa
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 torebka ryżu
- sól,pieprz
- kminek
- bulion
- ziele angielskie,liście laurowe


Dodałam sól,pieprz,kminek i starty czosnek.

Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa.

Farsz dokładnie wymieszałam.

Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą.Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut.

Następnie zdejmowałam z niej liście,odkraiwując z nich twardsze części.

I kolejno zawijałam w każdym liściu farsz.

Liście,które zostały możecie pokroić i włożyć do garnka.Gołąbki podlałam wodą i gotowałam około godziny z dodatkiem bulionu,liści laurowych i ziela angielskiego.

Dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego i sos pomidorowy.


I już;-) Pyszne gołąbki gotowe.Smacznego!

 
            