Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną
  • SKŁADNIKI :
  • ( ok. 10 szt )
  • * kapusta czerwona ( średnia ) - 1 szt
  • * kasza jaglana - 1,5 szkl
  • * boczek wędzony chudy - 200 g
  • * cebula
  • * natka pietruszki - 1 pęczek
  • * jajko - 1 szt
  • * bulion drobiowy
  • * olej - 30 ml
  • * sól
  • * pieprz

 

Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci!

Zarówno do obiadu , jak i na słodko czy też w formie sałatek.

U nas w Polsce mam wrażenie , że cały czas pozostaje jednak niedoceniana – a szkoda , bo można przyrządzić z niej wiele pyszności!

Dziś mam dla Was przepis na gołąbki z jej dodatkiem.

Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej kapusty.

Jest nie tylko smacznie , ale i pięknie!

Spróbujcie!

 

Zdjęcie - Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.

Wyjmujemy, osączamy i studzimy.

Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści.

Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojony w kosteczkę boczek.

Po przesmażeniu dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ).

Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami.

Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki.

Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut.

Gotowe!

Smacznego!

Zdjęcie - Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co z tą kaszą jaglaną?

Jest lekkostrawna i bardzo odżywcza.

Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy.

Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.

Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.

Zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).

Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.

… i ma wiele wiele innych zalet , o których warto pamiętać!

 

 

Zdjęcie - Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów