Gołąbki chińskie na parze

Przy okazji robienia tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem dla dzieci, postanowiłam wypróbować przepis, który już dawno sobie upatrzyłam, ale jakoś nigdy nie mogłam go zrealizować. Ja użyłam zwykłej białej kapusty, ale możecie też użyć pekińskiej, włoskiej, lub, jeśli macie taką możliwość - kapusty pak choi.

Składniki:

kilka liści kapusty, wstępnie obgotowanych

200 g mięsa (np. z kurczaka)

150 g krewetek

1 jajko

1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

1 łyżka sosu rybnego

1 por

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

1/4 strączka papryczki chilli

Mięso i krewetki zmiel, dodaj jajko, sos rybny i chilli, wymieszaj. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, zagęść ją mąką kukurydzianą. Nakładaj farsz na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotuj około 15 minut na parze.

Pora pokrój na plasterki, czosnek i chilli drobno posiekaj. W woku lub na patelni rozgrzej olej, smaż warzywa przez 3-4 minuty. Podawaj razem z gołąbkami.

Zdjęcie - Gołąbki chińskie na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kotlety z jajek

Kotlety z jajek

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym

Makaron z mięsem i grzybami w…

Dzi Dzi
karmelowy

Łosoś w migdałach na sałatce z malinami i granatem

Łosoś w migdałach na sałatce z…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Kotlety z białej fasoli panierowane w płatkach owsianych

Kotlety z białej fasoli panier…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Szkaszuka z kiełbasą i oliwkami

Szkaszuka z kiełbasą i oliwkam…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Indyk duszony z cukinią szybki obiad

Indyk duszony z cukinią szybki…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Przepisy z tych kategorii

Chiński czerwony boczek
1

Chiński czerwony boczek

Jemto Jemto
JEMTO

Chow mein z wieprzowiną, warzywami i pędami bambusa
2

Chow mein z wieprzowiną, warzy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Wieprzowina po szanghajsku

Wieprzowina po szanghajsku

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem
3

Miodowo-musztardowy stir fry z…

Dzi Dzi
karmelowy

Chiński kurczak 'pomarańczowy'

Chiński kurczak 'pomarańczowy'…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Biała ryba po seczuańsku
5

Biała ryba po seczuańsku

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko