Gołąbki chińskie na parze

Przy okazji robienia tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem dla dzieci, postanowiłam wypróbować przepis, który już dawno sobie upatrzyłam, ale jakoś nigdy nie mogłam go zrealizować. Ja użyłam zwykłej białej kapusty, ale możecie też użyć pekińskiej, włoskiej, lub, jeśli macie taką możliwość - kapusty pak choi.

Składniki:

kilka liści kapusty, wstępnie obgotowanych

200 g mięsa (np. z kurczaka)

150 g krewetek

1 jajko

1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

1 łyżka sosu rybnego

1 por

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

1/4 strączka papryczki chilli

Mięso i krewetki zmiel, dodaj jajko, sos rybny i chilli, wymieszaj. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, zagęść ją mąką kukurydzianą. Nakładaj farsz na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotuj około 15 minut na parze.

Pora pokrój na plasterki, czosnek i chilli drobno posiekaj. W woku lub na patelni rozgrzej olej, smaż warzywa przez 3-4 minuty. Podawaj razem z gołąbkami.

Zdjęcie - Gołąbki chińskie na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Nudle z wieprzowiną w sosie ho…

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Pstrąg z ananasem po chińsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Wytrawny omlet po chińsku z pi…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Grillowane piersi po chińsku z…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

4

Wieprzowina smażona z brokułam…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Chińskie jajka herbaciane

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Mule (małże) w białym winie i…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

1

Krewetki tygrysie w sosie curr…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Argentyńskie krewetki z grillo…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Makaron ze szpinakiem, krewetk…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Krewetki (langustynki) z cytry…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Mule w białym winie

Dzi Dzi
karmelowy