Gołąbki chińskie na parze

Gołąbki chińskie na parze

Przy okazji robienia tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem dla dzieci, postanowiłam wypróbować przepis, który już dawno sobie upatrzyłam, ale jakoś nigdy nie mogłam go zrealizować. Ja użyłam zwykłej białej kapusty, ale możecie też użyć pekińskiej, włoskiej, lub, jeśli macie taką możliwość - kapusty pak choi.

Składniki:

kilka liści kapusty, wstępnie obgotowanych

200 g mięsa (np. z kurczaka)

150 g krewetek

1 jajko

1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

1 łyżka sosu rybnego

1 por

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

1/4 strączka papryczki chilli

Mięso i krewetki zmiel, dodaj jajko, sos rybny i chilli, wymieszaj. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, zagęść ją mąką kukurydzianą. Nakładaj farsz na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotuj około 15 minut na parze.

Pora pokrój na plasterki, czosnek i chilli drobno posiekaj. W woku lub na patelni rozgrzej olej, smaż warzywa przez 3-4 minuty. Podawaj razem z gołąbkami.

Zdjęcie - Gołąbki chińskie na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów