Gołąbki chińskie na parze

Przy okazji robienia tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem dla dzieci, postanowiłam wypróbować przepis, który już dawno sobie upatrzyłam, ale jakoś nigdy nie mogłam go zrealizować. Ja użyłam zwykłej białej kapusty, ale możecie też użyć pekińskiej, włoskiej, lub, jeśli macie taką możliwość - kapusty pak choi.

Składniki:

kilka liści kapusty, wstępnie obgotowanych

200 g mięsa (np. z kurczaka)

150 g krewetek

1 jajko

1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

1 łyżka sosu rybnego

1 por

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

1/4 strączka papryczki chilli

Mięso i krewetki zmiel, dodaj jajko, sos rybny i chilli, wymieszaj. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, zagęść ją mąką kukurydzianą. Nakładaj farsz na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotuj około 15 minut na parze.

Pora pokrój na plasterki, czosnek i chilli drobno posiekaj. W woku lub na patelni rozgrzej olej, smaż warzywa przez 3-4 minuty. Podawaj razem z gołąbkami.

Zdjęcie - Gołąbki chińskie na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Papryka faszerowana mięsem i s…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Spaghetti z krewetkami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

1

Leczo wegetariańskie

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Smażona pierś z kaczki 5 smakó…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Meksykański kociołek + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

3

Schab zapiekany z mozzarellą

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

1

Pstrąg z ziemniakami z piekarn…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Pikantne ziemniaki zapiekane w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Bakłażan faszerowany mięsem mi…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Smażony łosoś na puree z gros…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Knedle ze śliwkami przepis kro…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gulasz z kurek z kaszą jaglaną

napiecyku napiecyku
napiecyku