Gołąbki chińskie na parze

Przy okazji robienia tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem dla dzieci, postanowiłam wypróbować przepis, który już dawno sobie upatrzyłam, ale jakoś nigdy nie mogłam go zrealizować. Ja użyłam zwykłej białej kapusty, ale możecie też użyć pekińskiej, włoskiej, lub, jeśli macie taką możliwość - kapusty pak choi.

Składniki:

kilka liści kapusty, wstępnie obgotowanych

200 g mięsa (np. z kurczaka)

150 g krewetek

1 jajko

1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

1 łyżka sosu rybnego

1 por

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

1/4 strączka papryczki chilli

Mięso i krewetki zmiel, dodaj jajko, sos rybny i chilli, wymieszaj. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, zagęść ją mąką kukurydzianą. Nakładaj farsz na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotuj około 15 minut na parze.

Pora pokrój na plasterki, czosnek i chilli drobno posiekaj. W woku lub na patelni rozgrzej olej, smaż warzywa przez 3-4 minuty. Podawaj razem z gołąbkami.

Zdjęcie - Gołąbki chińskie na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Makaron z krewetkami, sezamem…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Krewetkowe saganaki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Mule (małże) w białym winie i…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

1

Krewetki tygrysie w sosie curr…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Argentyńskie krewetki z grillo…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Makaron ze szpinakiem, krewetk…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

1

Placek lotaryński - Quiche lor…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Polędwiczka w melasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Gulasz wieprzowy z dynią

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Golonka pieczona

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Kotleciki z kaszy jaglanej i p…

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Wieprzowina QAFP z jesiennymi…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity