Gołąbki chińskie na parze

Przy okazji robienia tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem dla dzieci, postanowiłam wypróbować przepis, który już dawno sobie upatrzyłam, ale jakoś nigdy nie mogłam go zrealizować. Ja użyłam zwykłej białej kapusty, ale możecie też użyć pekińskiej, włoskiej, lub, jeśli macie taką możliwość - kapusty pak choi.

Składniki:

kilka liści kapusty, wstępnie obgotowanych

200 g mięsa (np. z kurczaka)

150 g krewetek

1 jajko

1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

1 łyżka sosu rybnego

1 por

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

1/4 strączka papryczki chilli

Mięso i krewetki zmiel, dodaj jajko, sos rybny i chilli, wymieszaj. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, zagęść ją mąką kukurydzianą. Nakładaj farsz na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotuj około 15 minut na parze.

Pora pokrój na plasterki, czosnek i chilli drobno posiekaj. W woku lub na patelni rozgrzej olej, smaż warzywa przez 3-4 minuty. Podawaj razem z gołąbkami.

Zdjęcie - Gołąbki chińskie na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Przegrzebki na musie z bobu

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Koktajl z krewetek, mango i li…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

1

Paella z krewetkami. (Shrimps…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Kwiecista cukinia z krewetkami…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Paella z krewetkami i kurczaki…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Makaron z krewetkami i pomidor…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti aglio, olio e pepero…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Glazurowane udka kurczaka z sa…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Fasolka po bretońsku

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

2

Wege-kotleciki z młodą kapustą

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Tarta tricolor

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Szafranowy pilaw z kurczaka

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity