Gołąbki chińskie na parze

Przy okazji robienia tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem dla dzieci, postanowiłam wypróbować przepis, który już dawno sobie upatrzyłam, ale jakoś nigdy nie mogłam go zrealizować. Ja użyłam zwykłej białej kapusty, ale możecie też użyć pekińskiej, włoskiej, lub, jeśli macie taką możliwość - kapusty pak choi.

Składniki:

kilka liści kapusty, wstępnie obgotowanych

200 g mięsa (np. z kurczaka)

150 g krewetek

1 jajko

1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

1 łyżka sosu rybnego

1 por

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

1/4 strączka papryczki chilli

Mięso i krewetki zmiel, dodaj jajko, sos rybny i chilli, wymieszaj. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, zagęść ją mąką kukurydzianą. Nakładaj farsz na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotuj około 15 minut na parze.

Pora pokrój na plasterki, czosnek i chilli drobno posiekaj. W woku lub na patelni rozgrzej olej, smaż warzywa przez 3-4 minuty. Podawaj razem z gołąbkami.

Zdjęcie - Gołąbki chińskie na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Krewetki czosnkowo-pietruszkow…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Roladki z papieru ryżowego z s…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Szaszłyki mango-krewetkowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Duńskie klopsiki z zapiekanką…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Sałatka z paluszków krabowych

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Mule po belgijsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Obiady czwartkowe #7: Szafrano…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Mule w białym winie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1. Zupa z żabnicy z warzywami

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Małże na pęczaku

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Kasza jaglana z krewetkami po…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Krewetki i morele na liściach…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami