Gofry śniadaniowe z ricottą
Zapraszam dziś na leniwe Niedzielne śniadanko w wersji z goframi. Miał być omlet z serkiem ale wyszły gofry są pyszne i chrupiące ale jak już stygną robią się bardziej miękkie więc najlepiej zjadać je od razu po upieczeniu. Serek czasem robię sama a czasem kupuje.
Do tego świeże warzywa , odrobina czosnku i śniadanie gotowe. Zdrowe i pyszne. Polecam
Porcja dla 1-2 osób
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki żytniej lub razowej
- świeżo mielona sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki słonecznika
Jajka wbić do miski i lekko ubić pokroić drobno szczypiorek i wymieszać z jajkami. Następnie wsypać sezam , słonecznik doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą na końcu wymieszać z mąką .
Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją olejem kokosowym następnie postępować według instrukcji gofrownicy.
Serek z dodatkami
- 1/4 cukinii
- 10 fistaszków do rozłupania
- po 1/2 strączka papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 3-4 rzodkiewki
- 200 g serka ricotta ewentualnie serek
Do miseczki przełożyć serek rozgnieć czosnek dodać odrobinę soli oraz warzywa które wcześniej należy pokroić w drobną kostkę i wymieszać z serkiem. Orzechy obrać i pokroić na drobno wymieszać i podawać z goframi, omletem lub chlebkiem.
Smacznego