GOFRY NA SŁONO

 GOFRY NA  SŁONO

 Obiecałam na obiad zrobić gofry, tylko, że jakoś nie do końca pasowała mi koncepcja zasłodzenia się jeszcze przed deserem. Nie myślcie, że nigdy nie przyszło mi do głowy pytanie dlaczego w gofrowych budkach nigdy nie podają wytrawnych gofrów. Mimo lekkich obaw postanowiłam zaryzykować. Ten eksperyment okazał się bardzo miłym i smacznym zaskoczeniem. U mnie gofry z twarożkiem z pewnością staną się stałym urozmaiceniem. Bardzo polecam!

Zdjęcie -  GOFRY NA  SŁONO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: na 8 sztuk

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 45minut

SKŁADNIKI:

Na gofry:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka

Na twarożek:

  • 200g twarożku półtłustego
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • Sól około ½ łyżeczki
  • Pieprz około ¼ łyżeczki
  • Pęczek szczypiorku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki na gofry miksujemy w jednej misce.

2. I pieczemy w rozgrzanej gofrownicy ok. 5minut.

3. Szczypiorek siekamy mieszamy z resztą składników na twarożek.

4. Gofry studzimy na kratce.

5. Na każdym gofrze układamy odpowiednią ilość twarożku i posypujemy dodatkowym szczypiorkiem.

6. Oczywiście bez wersji na słodko się nie obyło. Jeżeli też taką zaplanujecie dodajcie do ciasta 2 łyżki cukru pudru.Zdjęcie -  GOFRY NA  SŁONO  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego!

Kategorie przepisów