Gofry lekkie i chrupiące

Szukałam jakiegoś przepisu , do którego mogłabym wykorzystać maślankę (została mi jeszcze od ciasta czekoladowego) , no i znalazłam ten oto przepis na gofry. Zmniejszyłam tylko ilość soli (pół łyżeczki to stanowczo za dużo , jak na taką małą porcję) , ale poza tym niczego nie zmieniałam. Gofry wyszły wspaniałe - lekkie i niesamowicie chrupiące , jak najbardziej zasługują na swoją nazwę. I jeszcze jedno... radzę od razu zrobić co najmniej z podwójnej porcji ;-)

Zdjęcie - Gofry lekkie i chrupiące - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 3/4 szkl. maślanki
- 1/4 szkl. mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

W misce wymieszać razem mąki , proszek do pieczenia , sodę i sól. Do drugiego naczynia wlać maślankę , mleko , olej , dodać żółtko i też wymieszać. Ubić białko , wsypać cukier i dalej ubijać , aż cukier się rozpuści , dodać wanilię. Płynne składniki wlać do mieszanki mącznej , krótko wymieszać łyżką i dodać pianę , ponownie delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy po kilka minut , studzić na kratce kuchennej (można razem z kratką wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 100 st.C. , do czasu , aż wszystkie gofry będą gotowe).

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka pełnoziarniste

Kaś Kaś
Bake&Taste

Zdrowe ciasteczka owsiane z żu…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

1

Rolada z wafla bez pieczenia

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Pierniczki

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Świąteczny keks z kuchni staro…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chusteczki z ciasta francuskie…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

1

Pierniczki

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kompot korzenny z imbirem

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pstrąg z pieca z warzywami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Proste ciasto z żurawiną a’la…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placuszki gryczane z jabłkam…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Chusteczki z ciasta francuskie…

figmara figmara
figowe smaki