Gofry lekkie i chrupiące

Szukałam jakiegoś przepisu , do którego mogłabym wykorzystać maślankę (została mi jeszcze od ciasta czekoladowego) , no i znalazłam ten oto przepis na gofry. Zmniejszyłam tylko ilość soli (pół łyżeczki to stanowczo za dużo , jak na taką małą porcję) , ale poza tym niczego nie zmieniałam. Gofry wyszły wspaniałe - lekkie i niesamowicie chrupiące , jak najbardziej zasługują na swoją nazwę. I jeszcze jedno... radzę od razu zrobić co najmniej z podwójnej porcji ;-)

Zdjęcie - Gofry lekkie i chrupiące - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 3/4 szkl. maślanki
- 1/4 szkl. mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

W misce wymieszać razem mąki , proszek do pieczenia , sodę i sól. Do drugiego naczynia wlać maślankę , mleko , olej , dodać żółtko i też wymieszać. Ubić białko , wsypać cukier i dalej ubijać , aż cukier się rozpuści , dodać wanilię. Płynne składniki wlać do mieszanki mącznej , krótko wymieszać łyżką i dodać pianę , ponownie delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy po kilka minut , studzić na kratce kuchennej (można razem z kratką wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 100 st.C. , do czasu , aż wszystkie gofry będą gotowe).

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka pełnoziarniste

Kaś Kaś
Bake&Taste

Normandzki chleb jabłkowy - wr…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Normandzki chleb jabłkowy (bez…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Kruchy placek ze śliwkami i wi…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Placuszki z borówkami (blackbe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżowe z owocami (lata) i k…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Muffinki waniliowe z owocami s…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Panini z szynką

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Wieloziarnisty chleb pszenno-ż…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Wieczór panieński w duńskim w…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

3

Ciasto waniliowe z budyniem i …

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Drożdżowa gwiazda z nutellą

atina atina
Tak sobie pichcę...