Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe


Zdjęcie - Gofry drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moja gofrownica kupiona okazyjnie za 29 zł jako towar powystawowy, upiekła nam najlepsze gofry na świecie!
Dopóki nie spróbowałam gofrów drożdżowych, nie sądziłam, że mogą one być aż tak pyszne! Przepisy, z których robiłam gofry na proszku do pieczenia schowam teraz głęboko do szuflady.
Ten przepis jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy. Wieczorem mieszam składniki, wkładam miskę do lodówki, a rano piekę gofry.

To wspaniałe niedzielne śniadanie. Dom pachnie ciastem drożdżowym z wanilią, co w połączeniu ze świeżo parzoną poranną kawą sprawia, że największe nawet śpiochy wyskakują z łóżek i z piskiem opon parkują w piżamach przy stole.

Radzę od razu zrobić podwójną porcję!

Zdjęcie - Gofry drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gofry drożdżowe
przepis Małgosimi z CinCin (moje zmiany w nawiasach)
około 5 sztuk

3/4 szklanki mleka
4 łyżki masła (ilość przed rozpuszczeniem)
1 szklanka przesianej mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka cukru wanilinowego ( dałam naturalny ekstrakt - 1 łyżeczkę)
szczypta soli
2/3 łyżeczki drożdży instant
1 duże jajko

Rozpuścić masło w mleku na małym ogniu - ma być letnie, żeby nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki. Ubić trzepaczką z mlekiem. Dodać roztrzepane jajko, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12-24 h).
Gofrownicę rozgrzać, posmarować cienko olejem i piec gofry do uzyskania złotobrązowego koloru. Studzić na kratce kuchennej.
Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub dżemem.

Kategorie przepisów