Gnocchi ziemniaczane w kilku wersjach smakowych
            
Gnocchi , czyli włoskie kluski ziemniaczane , to proste, niezwykle popularne danie , 
 szczególnie na północy kraju. W zależności od regionu gnocchi podawane są na różne sposoby. Najczęściej jednak z róznego rodzaju sosami ,
masłem szałwiowym lub pancettą.  
Najbardziej popularne sosy to:
pomidorowy,
boloński ,
grzybowy,
serowy,
bazyliowy,
orzechowy .
Aby sos łatwiej wtopił się w kluski można wykonać w kluseczkach malutkie rowki widelcem lub używając do tego celu specjalnej drewnianej deseczki z nacięciami. Aby uzyskać ciasto o właściwej konsystencji należy użyć odpowiednich , mączystych ziemniaków. Najczęściej na 300 g ugotowanych ziemniaków należy dodać 100 g mąki ,ale  jak to zwykle bywa , również na gnocchi istnieje wiele różnych recept i przepisów .
 I jeszcze jedna kwestia .dodawać jajka, czy nie?
 Nawet we włoskich przepisach i w praktyce ...różnie to bywa.
 
 
 Składniki:
- 1 kg ziemniaków / mączystych/ ugotowanych
 - ok. 300 g mąki pszennej
 - 2 jajka
 - 2 łyżki startego grana padano
 - sól / do smaku
 - mąka semola /do podsypania
 
Wykonanie: Ugotowane, przestudzone ziemniaki obrać. Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce Mąkę umieścić na stolnicy, dodać ziemniaki, jajka, ser, sól i krótko wyrobić jednorodne ciasto. Ciasto podzielić na kawałki. Podsypując mąką uformować wałeczki grubości palca. Pokroić je na 2,5-3 cm kawałeczki i każdy zrolować za pomocą widelca /brzuszkiem/ tworząc malutkie rowki. Wrzucać partiami do dużego garnka z wrzącą , osoloną wodą. Gotować do momentu , aż kluski wypłyną na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać z ulubionym sosem.
 
 z sosem bolońskim 
 z sosem grzybowym / w wersji włoskiej bez koperku
 z sosem orzechowym
 z sosem serowym /gorgonzola/ 
 z pesto bazyliowym 
 z pancettą / z boczkiem/ 
 
 
 