Gnocchi z wątróbką i borowikami

Iście jesienna potrawa, głównie za sprawą borowików, choć oczywiście do tej potrawy można użyć dowolnych ulubionych grzybów. Jeśli lubicie wątróbkę, zdecydowanie warto wypróbować tę sycącą i aromatyczną potrawę rodem z Włoch :)
GNOCCHI Z WĄTRÓBKĄ I BOROWIKAMI
(2 porcje)
½ gnocchi zrobionych z tego przepisu (z ½ kg ziemniaków),
200g wątróbki drobiowej,
garść borowików,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
100ml białego wina,
2 listki szałwii, sól i pieprz
Cebulę posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę i borowiki. Dusić na niewielkim ogniu około 7 minut. Dodać posiekaną szałwię, doprawić solą i pieprzem. Wlać wino i dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać oczyszczone, pokrojone wątróbki i dusić kolejne 5-7 minut, aż wątróbka nie będzie surowa. Dodać ugotowane gnocchi, wymieszać i chwilę podgrzewać. Podawać od razu.
(na podstawie przepisu z książki F. Bodoni „Mamma mia. Domowa kuchnia włoska”)