
/ przepis własny, dla 3 osób/
- 500 g ziemniaków (mącznej odmiany)
- 50 g mąki pszennej
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki solu
-szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odlej je i poczekaj aż trochę ostygną. Natnij krzyżyki

i ściągnij z nich skórkę, po czym przeciśnij przez praskę.
Przeciśnięte ziemniaki zagnieć z jajkiem, solą i mąką.
Utocz 3 podłużne wałeczki i tnij na 2 cm kawałki- tak jak kopytka.
Możesz nadać im dodatkowo kształt przyciskając do każdej kluski widelec.
Zagotuj wodę, wrzuć i gotuj do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Podawaj z parmezanem, sosem pomidorowym, okraszone podsmażoną na oliwie z czosnkiem szynką czy skropione oliwą i posypane ziołami.
Pełna dowolność :)
Ja najbardziej lubię odsmażane na maśle, posypane świeżo zmielonym pieprzem, ziołami i parmezanem.
Smacznego!

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na
facebooku,
instagramie i
twitterze
______________________________♥____________________________